gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Στοιχεία για το φιλτράρισμα 8

Το φίλτρο μου

 

Τον τελευταίο καιρό είχα διαπιστώσει ότι κάτι έχει αλλάξει στην λειτουργία του εσωτερικού φίλτρου του 1ου ενυδρείου. Συγκεκριμένα, ενώ πιο παλιά η στάθμη του νερού μέσα σε αυτό ήταν πιο χαμηλά από την στάθμη του νερού στο ενυδρείο, τώρα ήταν στο ίδιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι τα υλικά ήταν καθαρά και ο κυκλοφορητής δούλευε στο φουλ. Κοιτάζοντας πιο καλά, διαπίστωσα ότι το νερό είχε πρόσβαση στο φίλτρο και από άλλες μεριές, πέρα από την είσοδο του. Διαπίστωσα λοιπόν ότι είχε ξεκολλήσει από το τζάμι και το άνοιγμα μεταξύ του πλαστικού και του τζαμιού γινόταν όλο και πιο μεγάλο. Η μόνη λύση ήταν να το βγάλω, να το καθαρίσω και να το κολλήσω πάλι από την αρχή. Φυσικά, επειδή το φίλτρο αυτό πιάνει όλη την επιφάνεια του πλαϊνού τζαμιού, για να το βγάλω και να το ξαναβάλω στην θέση του χρειάσθηκε να κάνω το ενυδρείο άνω-κάτω!! Έπρεπε να βγουν κάποιες πέτρες, αλλά και να παραμεριστεί το χαλίκι από την μεριά του φίλτρου. Όλη αυτή η διαδικασία δεν μου ήταν καθόλου ευχάριστη, αλλά δεν γινόταν αλλιώς...

     

Με αυτή την ευκαιρία λοιπόν αποφάσισα να το φωτογραφίσω για να φανεί πως είναι, αφού μέσα στο ενυδρείο δεν ήταν εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν κυκλοφορεί στο εμπόριο αυτός ο τύπος φίλτρου ή μάλλον αν είναι εύκολο να βρεθεί σε όλα τα μαγαζιά. Ξέρω ότι κυκλοφορούν ενυδρεία με τέτοια φίλτρα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι πωλείται και το πλαστικό μόνο του. Αντίστοιχο φίλτρο έχει και ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΚΛΙΣΤΗΣ στο ενυδρείο του, όπου φαίνονται καθαρά σε μια φωτογραφία τα υλικά που έχει βάλει μέσα, αφού το χρώμα του εσωτερικά είναι λευκό και βοηθάει για την φωτογράφηση. Πάντως σαν λύση έχει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το μικρό κόστος, αφού το ίδιο είναι φτηνό, και το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή αντλία νερού. το μειονέκτημα του είναι το γεγονός ότι καταλαμβάνει χώρο μέσα στο ενυδρείο, αλλά αυτό είναι κοινό για όλα τα εσωτερικά φίλτρα. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, πάνω αριστερά, στο σημείο 1 είναι η είσοδος του νερού, που γίνεται από τρεις τρύπες. Ο χώρος 2 είναι για τα υλικά. Στο σημείο 3 έχει μπει η πλαστική γωνία, πάνω στην οποία εφαρμόζεται ο κυκλοφορητής. Στο σημείο 4 υπάρχει μια τρύπα από όπου έχει προβλεφτεί να είναι η έξοδος του κυκλοφορητή, αν αυτός είναι μέσα στο φίλτρο. Αυτή την τρύπα την έχω κλείσει με σιλικόνη για να μην μπαίνει νερό στο φίλτρο.

Κανονικά αυτό το φίλτρο είναι φτιαγμένο για να το κολλάμε στο μέσα μέρος ενός από τα δυο πλαϊνά τζάμια. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το ενυδρείο είναι άδειο και στεγνό. Όταν το έβαλα εγώ, ήταν το ενυδρείο ήδη σε λειτουργία, άρα δεν μπορούσα να το βάλω όπως προβλέπεται. Για να λύσω το πρόβλημα αυτό πήρα ένα κομμάτι τζάμι στις σωστές διαστάσεις, κόλλησα το φίλτρο πάνω σε αυτό και μετά όλο μαζί το έβαλα μέσα στο ενυδρείο και το ακούμπησα στην μια μεριά του.

Υλικά μπορούμε να βάλουμε όποια εμείς κρίνουμε ότι είναι τα πιο κατάλληλα για το ενυδρείο μας. Εγώ χρησιμοποιώ πιο πολύ σφουγγάρια και υαλοβάμβακα στην είσοδο του νερού για να πιάνει τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο κυκλοφορητής μπορεί να μπει μέσα στο φίλτρο, όπως και ο θερμοστάτης. Εγώ βέβαια έχω βάλει τον κυκλοφορητή 6 έξω, γιατί δεν μπορώ να τον βγάζω για να τον καθαρίζω, αφού πάνω από το σημείο που μπαίνει υπάρχει το τζάμι μέσα στο οποίο είναι η λάμπα του ενυδρείου. Έβαλα λοιπόν μια πλαστική γωνία 5 που την αγόρασα από τα υδραυλικά είδη και πάνω σε αυτή ακουμπά η είσοδος του κυκλοφορητή. Με αυτό τον τρόπο έγινε χρήσιμος χώρος και αυτός που αρχικά έχει προβλεφθεί για τον κυκλοφορητή νερού. Το μειονέκτημα είναι βέβαια ότι ο κυκλοφορητής φαίνεται, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας!!!

Σε γενικές γραμμές αυτό το φίλτρο έχει πολύ καλή απόδοση, παίρνει αρκετά υλικά και για το δικό μου ενυδρείο είναι επαρκές. Αν δεν υπήρχε το οριζόντιο τζάμι που ευρίσκεται στο πίσω μέρος του ενυδρείου για να κρατά την λάμπα, θα μπορούσε να μπει και στο πίσω τζάμι (στην πλάτη του ενυδρείου), με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να κρυφτεί με πέτρες ή φυτά και να περνά ουσιαστικά απαρατήρητο. Τώρα όμως δεν γίνεται κάτι τέτοιο γιατί δεν μπορώ να βάζω και να βγάζω τα υλικά του αφού το οριζόντιο τζάμι δεν αφήνει καθόλου χώρο για κάτι τέτοιο.

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ