gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

1ο ΕΝΥΔΡΕίΟ

 

  
 

Αυτό το ενυδρείο "στήθηκε" τον Οκτώβριο του 1997. Από τότε μέχρι σήμερα φιλοξενεί σχεδόν τα ίδια ψάρια, εκτός από το μικρό διάστημα που, μεταξύ άλλων, φιλοξένησε και τα 3 Nimbοchromis venustus του 3ου ενυδρείου.  


Γραφική παράσταση του 1ου ενυδρείου

Φιλτράρισμα: α) Με ένα βιολογικό φίλτρο (δεξιά στο σχέδιο) που δουλεύει με αντλία Aquaclear-402 με δυνατότητα κυκλοφορίας 1000 λίτρα/ώρα. Τα υλικά που έχει μέσα είναι βιόσφαιρες και σφουγγάρια, και στην είσοδο του νερού υαλοβάμβακας για να κρατάει τα αιωρούμενα σωματίδια για να μην επιβαρύνονται τα υλικά που κάνουν βιολογικό φιλτράρισμα. Μέσα σε αυτό το φίλτρο βρίσκεται και ένας θερμοστάτης 300 W για να κρατά την θερμοκρασία το χειμώνα στους 25-26 C. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 31 C, αλλά χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στα ψάρια, που και με αυτές τις θερμοκρασίες ζευγαρώνουν.
β) Ένα γρήγορο φίλτρο (αριστερά) με σφουγγάρι που εργάζεται με μια αντλία Powerhead με κυκλοφορία 2000 λίτρα/ώρα. Ο ρόλος του είναι ουσιαστικά να βοηθάει στην κυκλοφορία του νερού μέσα στο ενυδρείο, και κατά δεύτερο λόγο το καθάρισμα του νερού. Το σφουγγάρι με τον καιρό, και με την προϋπόθεση ότι πλένεται κατάλληλα, δημιουργεί μια αποικία βακτηριδίων που βοηθούν στον βιολογικό καθαρισμό του νερού. Είναι χαρακτηριστική η μυρωδιά του όταν το βγάζουμε για να το πλύνουμε. Δεν μυρίζει δυσάρεστα, αλλά έχει την χαρακτηριστική μυρωδιά φρέσκου χώματος και δάσους. Αντίθετα ένα καινούργιο αλλά βρώμικο σφουγγάρι, που δεν είχε τον χρόνο να δημιουργήσει βακτηρίδια, έχει μια δυσάρεστη μυρωδιά μούχλας και αμμωνίας. 

Φωτισμός: 2 λάμπες φθορισμού:

1 Χ  Life Glo 40W  και

1 Χ  OSRAM 38W / Daylight

 

Υπόστρωμα:  Μαζεμένο από την θάλασσα και καλά πλυμένο, είναι το καλύτερο υλικό για τον βυθό του ενυδρείου για αφρικάνικες κιχλίδες. Περιττό να πω ότι αυτό το χαλίκι δεν είναι κατάλληλο για ενυδρεία με ψάρια που χρειάζονται μαλακό νερό με χαμηλό ΡΗ.

Πέτρες: Έχω χρησιμοποιήσει κοινές πέτρες που μάζεψα από τον χώρο γύρω από το σπίτι μου. Όλο το ζήτημα είναι να έχουν το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα για να δημιουργηθούν οι τρύπες όπου μπορούν να κρύβονται τα ψάρια σε όποιο μέγεθος και αν είναι. Είναι πρωταρχικός ο ρόλος που παίζουν οι πέτρες σε ένα ενυδρείο με αφρικάνες. Το τελευταίο που μετράει με τις πέτρες είναι το αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς βέβαια να αγνοείται και αυτό. Είναι απαραίτητο στοιχείο για τα ψάρια, αφού στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν ανάμεσα ή κοντά σε πέτρες και βράχους. Κάποια από αυτά τρέφονται αποκλειστικά από την άλγη και τους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτή, η οποία αναπτύσσεται πάνω στις πέτρες και στους βράχους. Αργότερα έβαλα και μερικές τραγάνες, που έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν ελάχιστο βάρος.

 

 Ψάρια: Αυτή την στιγμή υπάρχουν 6 Labidochromis sp. “yellow” , 1+1 Pseudotropheus socolofi  ένας Pterygoplichthys (Glyptoperichthys) gibbiceps Πλακόστομους και 1+1 Cyrtocara moorii, ακόμα σε μικρή ηλικία. Επιπλέον, από τον Οκτώβρη 2001 ένα Pundamilia nyererei.

Φυτά: Τα φυτά που υπάρχουν τώρα στο ενυδρείο είναι μια ομάδα Ceratophyllum demersum, Echinodorus major  και μερικές ρίζες Microsorium pteropus. Τα φυτά είναι μόνο για λόγους αισθητικούς αφού στο φυσικό περιβάλλον των ψαριών κυριαρχούν μόνο οι βράχοι που είναι και το απαραίτητο στοιχείο.                                                    Φωτογραφίες: ΓΗ & ΥΔΩΡ

 

 

 
 





• ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ