gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

ΓΕΝΙΚέΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡίΕΣ  ΓΙΑ  ΚΙΧΛίΔΕΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ MALAWI 3

 


ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: Η λίμνη Malawi έχει βραχώδη παράκτια, αμμώδη βυθό, και αραιή βλάστηση. Όμως, επειδή τα ψάρια που έχουμε στα ενυδρεία μας, έχουν μεγαλώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε και πολύ αυστηροί σε θέματα διακόσμησης. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βράχοι που να εξασφαλίζουν στα ψάρια αρκετές κρυψώνες, και άμμος για τον πυθμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τριμμένο κοράλλι (το οποίο αυξάνει την σκληρότητα και ρυθμίζει το pH του νερού) ή ψιλό χαλίκι. Όπως και να έχει, τα mbuna θα τσιμπολογήσουν την άλγη πάνω από τις πέτρες, θα σκάψουν για να ζευγαρώσουν και θα κρυφτούν ανάμεσα στους βράχους. Το ίδιο θα κάνουν και τα non-mbuna με την διαφορά ότι δεν τρώνε άλγη. Θα πρέπει να προσέξετε ώστε οι βράχοι να μην έχουν αιχμηρές άκρες και τραυματιστούν τα ψάρια. Μπορείτε να βάλετε και φυτά, τα οποία εκτός του ότι συμβάλλουν στην αισθητική του ενυδρείου, εξασφαλίζουν κρυψώνες σε νεαρά mbuna και απομακρύνουν τα νιτρικά.
Τα περισσότερα mbuna, συνήθως τρώνε τα φυτά (κυρίως τα μαλακά φύλλα) και τους αρέσει να τα ξεριζώνουν όταν σκάβουν. Μπορείτε να προστατεύσετε τα φυτά σας βάζοντας πέτρες γύρω από την βάση τους. Διαλέξτε «σκληρά» φυτά όπως Vallisneria, Cryptocoryne ή τα διάφορα είδη Anubia. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά φυτά ταχείας ανάπτυξης (όπως Egeria densa, Hygrophila corymbosa κ.ά. ) για την αρχή, τα οποία θα προστατεύσουν το ενυδρείο από μία έκρηξη άλγης, μιας και τα φυτά καταναλώνουν όλες εκείνες τις ουσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη της. Επειδή τα διάφορα είδη Vallisneria gigantea (όπως υποδηλώνει και η ονομασία) μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και φτάνουν μέχρι και τα 2 μέτρα, καλύτερα να τα αποφύγετε, εκτός αν έχετε ένα πραγματικά μεγάλο ενυδρείο (μεγαλύτερο του 1.50μ). Με τους βράχους επιβάλλεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μία πτώση (οι κιχλίδες λατρεύουν να σκάβουν!) μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Κολλήστε τις πέτρες με σιλικόνη ή τοποθετείστε styrofoam στον πυθμένα, βάλτε τις πέτρες πάνω σε αυτό και αφήστε την άμμο για το τέλος. Μην ξεχάσετε το… νερό!
Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι κιχλίδες θα βάλουν την προσωπική τους πινελιά (ανάλογα με τις ανάγκες τους) στην διακόσμηση του ενυδρείου και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό… εκτός από το να το αποδεχτείτε! Για τις κιχλίδες, τα φυτά και οι πέτρες δεν είναι απλά διακόσμηση, είναι ένα όριο, μια διαχωριστική γραμμή. Θα εκπλαγείτε αν δείτε τι μπορούν να κάνουν αυτά τα πανέμορφα ψάρια μέσα σε μία εβδομάδα! Απλά ρίξτε μια ματιά (κατά την διάρκεια μίας αλλαγής νερού) στο πίσω μέρος του ενυδρείου! Εκτός του ότι μπορεί να διαπιστώσετε πως μερικοί υπερμεγέθεις βράχοι είναι στον… αέρα, μπορεί να βρείτε και το… υπόλοιπο από το ψάρι που χάσατε κάποια στιγμή και νομίζατε ότι απλά κρυβόταν!
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: Για τις κιχλίδες το πρώτο που μετράει είναι το μέγεθος του ενυδρείου, και όσο μεγαλύτερο… τόσο καλύτερα! Πολλοί χομπίστες προτιμούν να φιλοξενούν τις κιχλίδες τους σε ενυδρεία μεγαλύτερα των 1000 λίτρων, πολύ συχνά και σε ενυδρεία των 2000 λίτρων! Ένα μικρό ενυδρείο (20 – 30 λίτρων) δεν είναι κατάλληλο για κιχλίδες από την Malawi παρά μόνο για κάποια από τα μικρότερα είδη. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για έναν αρχάριο, ώστε να διαλέξει άλλα ψάρια για την αρχή! Είναι καλύτερα να μάθει κανείς τα βασικά για τα ψάρια και τα ενυδρεία, να αποκτήσει μία εμπειρία διατηρώντας ένα κοινωνικό ενυδρείο, και μετά να ασχοληθεί με αυτά τα απαιτητικά ψάρια. Για αρχή, ένα ενυδρείο των 350 λίτρων είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να φιλοξενήσει ικανό αριθμό ψαριών. Οι κιχλίδες θα σας εντυπωσιάσουν με την συμπεριφορά τους. Τα ίδια ψάρια τα οποία ζούσαν σε ένα ενυδρείο 500 λίτρων συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά αν φιλοξενηθούν σε ενυδρείο των 1000 λίτρων. Μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά και πιο κινητικά ενώ μπορεί να ζευγαρώνουν πολύ συχνότερα.
Διαλέξτε ένα ενυδρείο με όχι ιδιαίτερα μεγάλο μήκος, αλλά με μεγάλο βάθος. Το βάθος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν πρέπει να διακοσμήσει κανείς με βράχους. Θα συνιστούσα ως ελάχιστο βάθος τα 50 εκατοστά εφ’ όσον θέλετε να δημιουργήσετε ένα όμορφο και λειτουργικό περιβάλλον για τα ψάρια. Βεβαιωθείτε ότι το πάτωμα μπορεί να αντέξει το βάρος του ενυδρείου. Ένα ενυδρείο 350 λίτρων θα ζυγίζει περισσότερα από 600 κιλά, όταν το γεμίσουμε νερό και βάλουμε χαλίκι και βράχους. Για ένα ενυδρείο 150 μήκος Χ 50 βάθος (0.750 τ.μ.) έχουμε φορτίο 800 κιλών /τ.μ., το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να αντέξει το πάτωμα. Για ένα τέτοιο ενυδρείο θα χρειαστείτε υποχρεωτικά μία μεταλλική ή τσιμεντένια βάση, ώστε το βάρος να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Μεταξύ της βάσης και του ενυδρείου τοποθετείστε φελιζόλ, styrofoam ή κάτι παρόμοιο. Πρέπει να προσέξετε και την επένδυση του πατώματος, η οποία μπορεί να είναι από μάρμαρο, πέτρα, πλακάκι κλπ., αλλά σε καμία περίπτωση από ξύλο.

  Μετάφραση: Σπηλιωτοπούλου Μαρία       

Ευχαριστούμε το Malawi Cichlid Homepage που επέτρεψε 
την αναδημοσίευση των συγκεκριμένων άρθρων στα Ελληνικά

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ