gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή ενυδρείου 2

Άρθρο του Θοδωρή Βελλή (Γαύρος)

 

ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΜΑ
 

Κόντρες ονομάζουμε τα μακρόστενα κομμάτια (φιλέτα) τζαμιών, τα οποία κολλάμε στην βάση και στο πάνω μέρος του ενυδρείου με σκοπό το κράτημα και την καλύτερη αντοχή, αφενός των τζαμιών, αφετέρου (επειδή οι κόντρες μπαίνουν κάθετα πάνω στα άλλα τζάμια) την συγκράτηση των μεγάλων τζαμιών από την τάση να καμπυλώνουν προς τα έξω λόγω της πίεσης του νερού που υπάρχει στο ενυδρείο μας.

 

 

Οι κόντρες, ανάλογα με τις διαστάσεις του ενυδρείου μας, κόβονται στο ίδιο η μεγαλύτερο πάχος από τα τζάμια του ενυδρείου μας, σε μήκος όσο και οι πλευρές του ενυδρείου μείον το πάχος των τζαμιών και σε φάρδος ανάλογα με το άνοιγμα του ενυδρείου μας.

Δεν είναι λογικό να έχουμε πλάτος ενυδρείου 50 εκ. και εμείς να κάνουμε τις κόντρες από 10 εκ. φάρδος την κάθε μια, έτσι 10 και 10 θα έχουμε σύνολο 20 εκ. και θα μας μείνει ελεύθερο άνοιγμα στο πάνω μέρος του ενυδρείου μόλις 30 εκ. Άρα αναλογικά με τις διαστάσεις του ενυδρείου υπολογίζουμε και το φάρδος για τις κόντρες μας. Γενικά 5 με 6 εκ. για ένα άνοιγμα μέχρι 40 εκ. , είναι μια χαρά.

Τις κόντρες που θα μπουν στο κάτω μέρος, τις κολλάμε περιμετρικά του εσωτερικού πάτου του ενυδρείου. Τις μεγάλες μπροστά και πίσω και τις μικρές στα πλαϊνά.

 

Το ενυδρείο πριν μπουν οι μικρές κόντρες

 

Αφού κολληθούν οι κάτω κόντρες, ξεκινάμε να κολλήσουμε τις επάνω. Το κόλλημά τους είναι λίγο πιο δύσκολο από τις κάτω, κυρίως λόγω του ότι δεν έχουν που να στηριχτούν. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα παίρνουμε ένα κομμάτι φελιζόλ, ίσο σε ύψος με το ύψος που θέλουμε να κολλήσουμε τις κόντρες μας. Αν θέλουμε δηλαδή να κολλήσουμε τις κόντρες σε ύψος 35 εκ. από τον πάτο (π.χ. αν το ύψος του ενυδρείου μας είναι 40 εκ. θα τοποθετήσουμε τις κόντρες 5 εκ. πιο κάτω από την πάνω μεριά), κόβουμε ένα κομμάτι φελιζόλ 34 εκ. ύψος και το κολλάμε πρόχειρα με ταινία στο τζάμι που θέλουμε να κολλήσουμε την κόντρα.

Αφού βάλουμε το φελιζόλ σαν οδηγό να κρατά σταθερή την απόσταση από τον πάτο, τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι. Σημαδεύουμε το ίχνος που θα κολληθεί η κόντρα κατά μήκος του κάθετου τζαμιού του ενυδρείου. Τοποθετούμε σιλικόνη σύμφωνα με τις οδηγίες πιο πάνω, - πάντα πάνω στην κόψη του τζαμιού-κόντρας και όχι στο κάθετο τζάμι του ενυδρείου - και ακουμπάμε την κόντρα επάνω στην γραμμή που έχουμε σημαδέψει, κατόπιν πατάμε δυνατά με σκοπό να βγει η περίσσια σιλικόνη έξω (ξέβρασμα) και να πατήσει καλά το ένα κομμάτι τζαμιού, στο άλλο. Ότι περισσεύει δεν το σκουπίζουμε φυσικά, αλλά το στρώνουμε περνώντας το δάκτυλο μας πάνω από στην γραμμή της σιλικόνης και πιέζοντας ελαφρά, ώστε να γεμίσει και κάποια τυχόν κενά που έχουν μείνει. Με την ίδια διαδικασία κολλάμε και την άλλη μεγάλη κόντρα στο απέναντι τζάμι και εκεί σταματάμε. Αφήνουμε μια ημέρα για να τραβήξει καλά η σιλικόνη και την επόμενη μέρα τώρα, παίρνουμε τις μικρές κόντρες και τις κολλάμε στα πλαϊνά τζάμια, ακουμπώντας τις άκρες τους επάνω από τις ήδη κολλημένες. Η τεχνική που εφαρμόζουμε είναι η ίδια.

 

Διαδικασία κατασκευής από τον καλλιτέχνη!!!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι κόντρες έχουν μήκος ίσο με το κάθετο τζάμι επάνω στο οποίο θέλουμε να τις κολλήσουμε και δεν αφαιρούμε από το μήκος τους το φάρδος της άλλης κόντρας, οπότε στις γωνίες οι πλαϊνές κόντρες σταυρώνουν με τις εμπρός και πίσω και τοποθετούνται ακουμπώντας πάνω τους, εκτός αν έχουμε κόψει φάλτσο στο επάνω μέρος του πίσω κάθετου τζαμιού και στην κόντρα που θα κολλήσει σε αυτό, για λόγους υπερχείλισης. Στην περίπτωση αυτή αφαιρούμε από το μήκος που θα έχουν οι πλαϊνές κόντρες τόσο, όσο χρειάζεται ώστε να μην καλύπτεται το άνοιγμα που δημιουργείται από το φάλτσο της πίσω κόντρας.

Αν για τον ίδιο παραπάνω λόγο έχουμε κόψει το πίσω κάθετο τζάμι φάλτσο, την κόντρα που θα μπει στο πίσω τζάμι, μπορούμε να μην την κόψουμε φάλτσο. Στην περίπτωση αυτή η κόντρα πρέπει να είναι 10 εκ. μικρότερη από την αντίστοιχη κόντρα του μπροστινού τζαμιού. Την διαφορά αυτή του μήκους της κόντρας μοιράζουμε στη μέση. Τοποθετούμε δηλαδή την κόντρα στη μέση του μήκους του πίσω τζαμιού και αφήνουμε 5 εκ. απόσταση από τα πλαϊνά τζάμια.

Φωτογραφίες: Θ. Βελλής

 
 

• ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ