gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή βάσης ενυδρείου

Άρθρο του Σωτήρη Γκλίστη  (sot-zoe)

 

Ένα απλό ενυδρείο, με μια ή δυο λάμπες (ανάλογα με το μέγεθος), ένα εσωτερικό φίλτρο και έναν θερμοστάτη, δεν απαιτεί περισσότερο χώρο από ένα απλό έπιπλο για να το τοποθετήσουμε πάνω. Όλος ο εξοπλισμός είναι μέσα στο ενυδρείο και αυτό λύνει πολλά προβλήματα. Έτσι είναι τα πιο πολλά ενυδρεία.

Υπάρχουν όμως και άλλα ενυδρεία με πολύ περισσότερες απαιτήσεις σε χώρο και αυτό μας υποχρεώνει να βρούμε λύσεις ώστε να είναι λειτουργικό, αλλά και να μην γίνεται χαμός γύρω και κάτω από αυτό. Για να βάζουμε μια τάξη που θα μας κάνει την ζωή πιο εύκολη και θα αποφεύγουμε και την γκρίνια του ανθρώπου με τον οποίο ζούμε μαζί στο ίδιο σπίτι.

Τέτοιο ενυδρείο είναι αυτό που έφτιαξε ο Σωτήρης. Χρειάστηκε να βάλει στο ενυδρείο περισσότερες λάμπες από αυτές που υπάρχουν σε ένα κοινό ενυδρείο, παράλληλα να βάλει ανεμιστήρα για το καλοκαίρι, φιάλη διοξειδίου για τα φυτά κλπ. Οι λάμπες θέλουν μετασχηματιστές και σταρτερ, καθώς και χρονοδιακόπτες που θα ρυθμίζουν το πότε θα ανάβουν. Για τις λάμπες τον ανεμιστήρα και το εξωτερικό φίλτρο χρειάζονται πρίζες που όπως φαίνεται στην φωτογραφία είναι 8, καθόλου μικρός αριθμός. Αν όλα αυτά τα είχε χύμα μέσα στο ντουλάπι, πολύ σύντομα θα έχανε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να μην ξέρει τι γίνεται και ποια πρίζα είναι για πια συσκευή κλπ.

Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα αντικείμενα που χρειάζονται χώρο, όπως είναι οι τροφές, η απόχη, βελτιωτικά νερού, λιπάσματα, εργαλεία καθαρισμού του ενυδρείου και πολλά άλλα, καταλαβαίνουμε ότι το μπέρδεμα θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο.

Η λύση ήταν να φτιάξει μια κατάλληλη βάση για το ενυδρείο με υποδομή τέτοια που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

Ας δούμε πως περιγράφει ο ίδιος την όλη διαδικασία:


 

Γενική άποψη του εσωτερικού της βάσης.

 

«Ξεκινώντας από το τι ήθελα σαν τελική χρήση έκανα ένα πρόχειρο σχέδιο με τις διαστάσεις της βάσης.

Στην συνέχεια πήγα σε ένα μεγάλο κατάστημα "σας κόβουμε τα ξυλά στα μέτρα σας", αλλά που είχε και άλλα μηχανήματα εκτός από τα κλασικά, δηλαδή είχε φρέζες και ρούτερ CNC αλλά και ρομποτικά μηχανήματα κοπής (έβγαζε ένα σχέδιο από ένα πρόγραμμα και τα έκοβε το ρομπότ)

Διάλεξα το χρώμα και το πάχος της μελαμίνης (μαύρο στην δικιά μου περίπτωση και 25 χιλιοστά πάχος) και του ζήτησα να μου τα κόψει με βάση το δικό μου σχέδιο.

 

Η δεξιά πλευρά με τα ηλεκτρικά.

 

Του ζήτησα επίσης και κάτι σημαντικό στην δικιά μας περίπτωση, να μου κάνει και τρύπες και αναμονές για την θέση των μεντεσέδων, αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό να μου βάλει "φιραμια", έτσι μου τα είπαν εκεί, αυτά είναι αυτοί οι ταχυσύνδεσμοι που τοποθετείς στις συγκεκριμένες τρύπες που έχουν ανοίξει αυτοί και δένεις πολύ εύκολα και γρήγορα όλο το έπιπλο.

Επειδή ήθελα να είναι καλά δεμένο το έπιπλο όμως του είπα και υπολόγισε ότι για πλάτη θα βάλει μια μελαμίνη 12 χιλιοστά και θα κάνει και 2 μεγάλες τρύπες 10Χ10 εκατοστά για να περάσω καλώδια και σωλήνες από πίσω, την οποία βίδωσα στην πίσω πλευρά και έγινε "κάστρο" όλο το έπιπλο.

 

Η αριστερή πλευρά με την φιάλη διοξειδίου και βοηθητικό εξοπλισμό.

 

Τις πόρτες τις έκανα από 18αρα μελαμίνη και επάνω τους έβαλα όλους τους διακόπτες και τις πρίζες κλπ. Έβαλα και έναν ηλεκτρικό διακόπτη πόρτας για να μου ανάβει ένα φως σε κάθε διαμέρισμα, λεπτομέρειες για αυτά μπορώ να σας δώσω εάν θέλετε, γιατί είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και σε ήδη υπάρχουσες βάσεις, πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα το βράδυ.

Σας υπόσχομαι ότι είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μια τέτοια βάση (εφόσον βάλετε αυτά τα "φιραμια", όσο για τα ηλεκτρικά, αυτά είναι κάτι που πρέπει να τα κάνει κάποιος που ξέρει πέντε πράγματα από ηλεκτρισμό γιατί μπορεί να γίνει κανένα ατύχημα και δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα πράματα.
Και ακολουθούν οι φωτογραφίες.

 

Η βάση με την 25αρα μελαμίνη 160 € και τα ηλεκτρικά άλλα 60 €.
Μπορεί όμως να κοστίσει και πιο φθηνά με μια 18αρα μελαμίνη.»

 

Το ενυδρείο με την βάση. Δεν φαντάζεται κανείς τι υπάρχει μέσα σε αυτό τον χώρο!!!

Φωτογραφίες: Σωτήρης Γκλίστης

 

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ