gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Στοιχεία για το φιλτράρισμα 5

ΑΥΤΟΣΧέΔΙΑ ΦίΛΤΡΑ 2

 

Κατά την κατασκευή 2 νέων ενυδρείων μπήκε το θέμα του φίλτρου. Το ζητούμενο για μένα ήταν να γίνει όσο είναι δυνατόν απλό, χωρίς περίπλοκες κατασκευές, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να είναι εσωτερικό φίλτρο για να μην χρειάζονται χώροι γύρω ή κάτω από τα ενυδρεία για την τοποθέτηση φίλτρων.

Είχα ένα κομμάτι μπλε σφουγγάρι με πάχος 10 cm. Με αυτό το δεδομένο έπρεπε να γίνει το φίλτρο. Θα μπορούσε το σφουγγάρι να ήταν άνετα πάχους 5 cm, αλλά είναι μεσαίας πυκνότητας και το νερό περνάει πολύ άνετα μέσα του. Η επιφάνεια που θα βρίσκεται σε επαφή με το νερό θα είναι 45 Χ 15 cm, δηλαδή 675 cm² αρκετή για τα λίτρα του ενυδρείου και ο όγκος του πάνω από 6,5 λίτρα, επίσης ικανοποιητικός.

Τελικά κατάληξα στην κατασκευή ενός χώρου που θα μπαίνει το σφουγγάρι, αλλά και ο κυκλοφορητής με τον θερμοστάτη. Η πιο απλή λύση ήταν να κολληθεί ένα τζάμι πάχους 4 mm που θα ακουμπάει στην μια πλευρά του ενυδρείου και στον πάτο. Το πλάτος του τζαμιού αυτού έγινε 15 cm και το ύψος του 50 cm με δεδομένο ότι τα ενυδρεία είχαν συνολικό ύψος 55 cm.

Τα 2 ενυδρεία στο κάτω μέρος έχουν αυτό τον τύπο του φίλτρου.

Δοκιμάστηκε την επόμενη μέρα η αντοχή της σιλικόνης για να δω αν θα αντέχει την πίεση του σφουγγαριού, αφού αυτό θα ήταν λίγο πιο φαρδύ για να συγκρατείται στη θέση του. Έκρινα ότι δεν χρειάζεται τελικά κάποια αντηρίδα για να ενισχύει το τζάμι.

Το σφουγγάρι τελικά μπήκε στη θέση του και άφηνε στο πίσω μέρος χώρο για τον θερμοστάτη και τον κυκλοφορητή. Για κυκλοφορητή έβαλα έναν σχετικά φτηνό που γυρίζει 800 l/h (έτσι γράφει τουλάχιστον) αλλά και λιγότερο νερό να γυρίζει δεν υπάρχει πρόβλημα αφού τα 2 ενυδρεία έχουν διαστάσεις 75 Χ 40 Χ 45 περίπου (καθαρό νερό), άρα περί τα 135 λίτρα το καθένα.

Έναν τέτοιο κυκλοφορητή χρησιμοποιώ τα 2 τελευταία χρόνια σε άλλο ενυδρείο και οι επιδόσεις του είναι άριστες.

Μετά τον εμβολιασμό των ενυδρείων με βακτηρίδια από φίλτρα άλλων ενυδρείων, είναι έτοιμα για χρήση. Μέχρι να βάλω τα πρώτα ψάρια ρίχνω κάθε μέρα λίγη τροφή για να διατηρούνται τα βακτηρίδια.

 

Το τζάμι κολλημένο στην μια πλευρά και στον πάτο του ενυδρείου έχει αρκετή σταθερότητα, αν και θα μπορούσε να μπει και κάποιο μικρό κομμάτι σαν αντηρίδα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Το σφουγγάρι κόπηκε λίγα χιλιοστά πιο μεγάλο από το κενό που αφήνει το διαχωριστικό τζάμι και έτσι μπαίνει στον χώρο και δεν είναι δυνατόν να φύγει από την θέση του. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να μπουν και άλλα κομμάτια τζαμιού για να το κρατούν στη θέση του.

 

Μια φωτογραφία με το τελικό αποτέλεσμα της όλης κατασκευής

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...  

 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ