gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

ΞΕΚΙΝώΝΤΑΣ έΝΑ ΕΝΥΔΡΕίΟ

 

 Βλέποντας ένα ωραίο ενυδρείο, κάποιος που δεν έχει καμία επαφή με αυτό το χόμπι, είναι πιθανό να αποφασίσει να αποκτήσει και αυτός ένα. Αυτή η σκέψη οδηγεί αναπόφευκτα σε δυο τρόπους αντιμετώπισης αυτής της επιθυμίας, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Ο ένας μπορεί να θεωρήσει πολύ δύσκολη δουλειά το στήσιμο και την συντήρηση του ενυδρείου, και να αποκλείσει την περίπτωση να ασχοληθεί μαζί του. Ο άλλος τύπος είναι πιθανό  να το δει αισιόδοξα, θεωρώντας ότι είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται να κάνει πολλά για να το συντηρήσει.

 Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι σωστός κανένας από τους δυο τρόπους αντιμετώπισης. Πρόκειται για κάτι που απαιτεί προσοχή και γνώσεις, αλλά χωρίς να χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να ασχοληθεί μαζί του. Εκείνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το χόμπι και ενδιαφέρον για τα ζωντανά όντα και την σωστή διαβίωση τους.

 

Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, παρά ελάχιστοι επαγγελματίες που πραγματικά γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται και ζουν από αυτό. Η άγνοια τους (και η λογική του εύκολου κέρδους) είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας, που στην χώρα μας, πολλοί αρχίζουν να ασχολούνται με το χόμπι, αλλά οι μισοί τουλάχιστο από αυτούς γρήγορα απογοητεύονται και τα παρατούν. Οι λάθος ή ακόμα και καθόλου οδηγίες που δίνουν στους αρχάριους, τους βάζουν σε μια διαδικασία δαπανηρή, αλλά και τους οδηγούν σε απογοήτευση, αφού αμέσως αντιμετωπίζουν προβλήματα, με θανάτους ψαριών, υπερβολική άλγη, χαλασμένα φυτά κλπ.

 Μια γενική συμβουλή: Όταν πάτε σε ένα pet shop για να πάρετε ενυδρείο και ο καταστηματάρχης προσπαθήσει αμέσως να σας πουλήσει ενυδρείο, τον ακριβότερο εξοπλισμό, φυτά και ψάρια, φύγετε μακριά και μην ξαναπεράσετε από εκεί!!! Επίσης όταν πάτε να αγοράσετε ψάρια και δεν σας ρωτήσει τι ψάρια έχετε ήδη στο ενυδρείο σας, μακριά!. Είναι άσχετος με το αντικείμενο ή (ακόμα χειρότερα) το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να σας πάρει τα χρήματα από την τσέπη αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα.  Μακριά λοιπόν!!

Τι πρέπει να κάνει; Αρχικά πρέπει να πάρει αυτός πληροφορίες από εσάς! Πόσο ιδέα ή εμπειρία έχετε με το χόμπι, τι χώρο διαθέτετε, τι θέλετε να φτιάξετε κλπ. Μετά πρέπει να σας δώσει πληροφορίες για το τι σημαίνει ενυδρείο, τι διαδικασία χρειάζεται μέχρι να είναι έτοιμο και βέβαια πόσο θα κοστίσει. Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν σας πρότεινε ένα βιβλίο για να ενημερωθείτε τι είναι ένα ενυδρείο. Ένας σωστός έμπορος φροντίζει να έχει ικανοποιημένους πελάτες, για να εξακολουθήσει να έχει πελάτες και στο μέλλον.

 

Σκοπός λοιπόν αυτού του άρθρου είναι να αναπληρώσει τα κενά που έχουν συνήθως οι αρχάριοι και που θα έπρεπε (τα βασικότερα τουλάχιστον) να τα μαθαίνουν από τους χώρους που αγοράζουν ενυδρείο, ψάρια, εξοπλισμό κλπ.

Κάνοντας μια αρχή, οι βασικοί κανόνες για να ξεκινήσουμε ένα ενυδρείο είναι οι εξής:

1. Αγοράζοντας ένα ενυδρείο πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, όσο μεγαλύτερο είναι σε χωρητικότητα, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε για να το συντηρούμε.  Το πόσο μεγάλο θα είναι βέβαια εξαρτάται από τον χώρο που διαθέτουμε και τα χρήματα που έχουμε υπ’ όψιν μας να δώσουμε. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και το είδος των ψαριών που θέλουμε να βάλουμε μέσα σ’ αυτό.

2. Φροντίζουμε το ενυδρείο να είναι τοποθετημένο σε σταθερή και επίπεδη βάση. Χρησιμοποιούμε φελιζόλ κάτω από το ενυδρείο για να έχει ομοιόμορφη κατανομή βάρους.

3. Τοποθετούμε τις πέτρες ή τις ρίζες της διακόσμησης μέσα στο ενυδρείο και μετά ρίχνουμε το χαλίκι ή την άμμο.

4. Ρίχνουμε νερό μέχρι την μέση του ενυδρείου.

5. Φυτεύουμε τα φυτά που έχουμε αγοράσει βάζοντας τα ψηλά πίσω και στις άκρες και αυτά που μένουν κοντά πιο μπροστά.

6. Τοποθετούμε τον εξοπλισμό (θερμοστάτη, θερμόμετρο, φίλτρο κλπ).

7. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο νερό μέχρι να γεμίσει το ενυδρείο.

8. Βάζουμε σε λειτουργία τον φωτισμό, το φίλτρο και το θερμοστάτη, και αφήνουμε το ενυδρείο να δουλέψει για τουλάχιστον 2-3 μέρες χωρίς να το πειράζουμε άλλο.

 

    A Κενό ενυδρείο
    B
Χαλίκι και πέτρες
    C
Φυτά
    D
:
 Εξοπλισμός & νερό
    E
:
  Σε λειτουργία

ΓΡΑΦΙΚΑ: ΤΑΚΗΣ ΤΣΑΜΗΣ

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βακτηρίδια σε υγρή μορφή, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, για να διευκολύνουμε τον κύκλο του αζώτου και να συντομεύσουμε την διαδικασία.

Μια πολύ καλή λύση, που έχω δοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία, είναι να βάλουμε βακτηρίδια από ένα άλλο στρωμένο ενυδρείο, πλένοντας τα υλικά του φίλτρου του στο νερό του νέου ενυδρείου. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες για να ετοιμάσουν ενυδρεία για εκθέσεις, αφού δεν υπάρχει ο χρόνος να περιμένουν να στρώσει το ενυδρείο με την ησυχία του. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι έχουμε ένα στρωμένο ενυδρείο ή ότι τουλάχιστον έχει κάποιος φίλος που μπορεί να μας διευκολύνει.

Το σωστό είναι να αγοράσουμε τεστ που υπάρχουν στο εμπόριο για να μετράμε και να παρακολουθούμε τις τιμές των παραμέτρων που καθορίζουν την ποιότητα του νερού (αμμωνία  ΝΗ3, νιτρώδη άλατα ΝΟ2, νιτρικά άλατα ΝΟ3). Αυτό όμως δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν όλοι και συχνά φοβίζει τους αρχάριους κάνοντας τους να νοιώθουν ότι καταπιάνονται με κάτι πολύπλοκο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι να περιμένουμε μερικές μέρες μέχρι να βάλουμε τα πρώτα 2-3 ψάρια. Αρχικά φροντίζουμε να βάζουμε ψάρια που δεν είναι πολύ ευαίσθητα και απαιτητικά στις συνθήκες του νερού. Σταδιακά βάζουμε και άλλα ψάρια, έχοντας στο μυαλό μας ότι τον τελικό αριθμό των ψαριών πρέπει να τον έχουμε σε περίπου 6 μήνες. Μια λύση δοκιμασμένη είναι να βάλουμε 1-2 χρυσόψαρα που αντέχουν πολύ περισσότερο σε ψηλές τιμές αμμωνίας, νιτρωδών  και νιτρικών αλάτων, μέχρι να γίνει ο κύκλος του αζώτου, και μετά να τα βγάλουμε και να βάλουμε τα ψάρια που έχουμε επιλέξει για το ενυδρείο μας. Ξέρω ότι πολλοί δεν θεωρούν καλή λύση αυτή την διαδικασία. Υποστηρίζουν ότι μπορεί τα χρυσόψαρα να μεταφέρουν ασθένειες στο νεοσύστατο ενυδρείο. Αυτό όμως είναι πολύ σχετικό. Υγιή χρυσόψαρα δεν είναι επικίνδυνα. Όσο για το πως θα ξέρουμε αν είναι υγιή, μπορούμε να είμαστε το ίδιο σίγουροι, όσο και για τα ψάρια που θα βάλουμε αργότερα στο ενυδρείο μας. Σιγουριά δεν υπάρχει ποτέ 100% σε αυτά τα θέματα, όσο μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς.  Επίσης μπορούμε να βάλουμε και Trichogaster trichopterus, τα γνωστά μπλε γκουράμι που και αυτά έχουν τις απαιτούμενες ανοχές για να αντέξουν τις πρώτες μέρες που η αμμωνία και μετά τα νιτρώδη ευρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στο νερό. Πρέπει όμως παράλληλα να κάνουμε και αλλαγές νερού συχνά για να ελέγχουμε λίγο τις ψηλές τιμές αμμωνίας και μετά των νιτρωδών.

Αυτό είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τα ψάρια που χρησιμοποιούμε;

Αν κατά την διάρκεια του στρωσίματος δεν κάνουμε αλλαγές νερού σίγουρα είναι ταλαιπωρία, ή μάλλον είναι βέβαιο ότι θα ψοφήσουν τα ψάρια. Αν όμως κάνουμε τακτικές αλλαγές νερού, δηλαδή κάθε 2-3 μέρες τουλάχιστον 30%, τότε η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά παράλληλα οι τιμές της αμμωνίας και αργότερα των Νιτρωδών παραμένουν σε επίπεδα που για τα ψάρια είναι αποδεκτά.

Άλλος τρόπος για να στρώσουμε ένα ενυδρείο, χωρίς ψάρια είναι με την χρήση Αμμωνίας. Περισσότερα εδώ

Ένας ακόμα τρόπος είναι με την χρήση των τροφών για τα ψάρια. Περισσότερα εδώ.

Η βιασύνη που έχουν οι αρχάριοι λόγω ενθουσιασμού να βάζουν, πολύ σύντομα, όλο και περισσότερα ψάρια στο ενυδρείο τους, έχει σαν αποτέλεσμα προβλήματα που γρήγορα τους απογοητεύουν με φυσικό επακόλουθο να τα παρατούν.

 
 





• ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ