gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Αυτόματη αλλαγή νερού

Άρθρο του Παναγιώτη Τοφή  (thediscusman)

 

 

Οι αλλαγές νερού αποτελούν μέρος της απαραίτητης φροντίδας ενός ενυδρείου. Παρόλο που αυτές οι αλλαγές για πολλούς ενυδρειόφιλους αποτελούν αναγκαίο κακό, και για άλλους μέρος της ευχάριστης ενασχόλησης με το ενυδρείο, η αλήθεια είναι ότι ένα σύστημα αυτόματης αλλαγής νερού είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά όταν οι αλλαγές πρέπει να είναι συχνές λόγω των ειδών που κρατούνται σε ένα ενυδρείο ή όταν ο ιδιοκτήτης είναι αναγκασμένος να απουσιάζει συχνά και δε μπορεί να κρατά μια σειρά στις αλλαγές νερού.

Προσωπικά κάνω αλλαγές νερού δύο φορές την εβδομάδα στο ενυδρείο με τους δίσκους. Για να ετοιμάσω το σύστημα αυτόματης αλλαγής νερού (αυτόματο άδειασμα και αυτόματη πλήρωση ενυδρείου) χρησιμοποίησα μία ηλεκτρομαγνητική βάνα, ένα ηλεκτρονικό φλοτέρ, μερικά μέτρα λεπτό λάστιχο (όπως αυτό που χρησιμοποιείται στην R.O.) και ένα αυτόματο ποτιστικό (όπως αυτά που πωλούνται για πότισμα στους κήπους και δουλεύουν με μπαταρία).

Ένα άλλο θετικό στοιχείο από το σύστημα αυτό είναι ο έλεγχος της στάθμης του νερού ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η στάθμη του νερού πέφτει εύκολα λόγω της εξάτμισης, ειδικά όταν για λόγους ψύξης λειτουργούν ανεμιστηράκια πάνω από το ενυδρείο.


 

Φωτ. 1

1. Συσκευή Αντίστροφης όσμωσης

2. Προφίλτρο 3 micron

3. Προφίλτρο 1 micron

4. Μανόμετρο.

5. Ηλεκτρομαγνητική βάνα

 

 

Η λειτουργία του συστήματος σε γενικές γραμμές είναι η εξής:

Η στάθμη του νερού στο ενυδρείο ελέγχεται από ένα ηλεκτρονικό φλοτέρ (Φωτ. 2), το οποίο λειτουργεί ως διακόπτης για την ηλεκτρομαγνητική βάνα 5, η οποία βρίσκεται πριν την αντίστροφή όσμωση 1. Έτσι μόλις η στάθμη του νερού στο ενυδρείο πέσει, τότε αυτόματα ξεκινά να περνά νερό από την αντίστροφη όσμωση και στη συνέχεια το μαλακό νερό με ένα σωληνάκι πέφτει στο ενυδρείο. Ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος (Φωτ. 3) είναι υπεύθυνο για το άδειασμα του ενυδρείου. Παίρνει νερό από το ενυδρείο με ένα σωλήνα ο οποίος για λόγους ασφαλείας είναι τοποθετημένος πιο ψηλά από τον σωλήνα εξόδου προς το φίλτρο και το άχρηστο νερό πάει στην αποχέτευση. Έτσι προγραμματίζω το ποτιστικό να αδειάσει νερό για όσο χρόνο χρειάζεται να αδειάσει το 1/3 του ενυδρείου μου και στη συνέχεια το νερό αναπληρώνεται με νερό από R.O.

Το νερό από την όσμωση πάει κατευθείαν στο ενυδρείο, γιατί στην περιοχή μου το νερό είναι πολύ σκληρό >22°dH και επίσης υπάρχει μεγάλη πίεση στο δίκτυο της ύδρευσης (βρίσκομαι ακριβώς δίπλα από την ύδρευση) και έτσι το νερό που μου δίνει η όσμωση έχει ΚΗ=3, γεγονός που αρχικά με προβλημάτισε, αλλά στην πράξη μου φάνηκε πολύ χρήσιμο γιατί έτσι δε χρειάζεται να το αναμειγνύω με νερό της βρύσης.

 

 

Φωτ. 2   Ηλεκτρονικό φλοτέρ.

 

 

Φωτ. 3 Σύστημα αυτόματου ποτίσματος

 

Όπως φαίνεται στην Φωτ. 1, πριν από την συσκευή αντίστροφης όσμωσης συνέδεσα άλλα δύο προφίλτρα, ένα προφίλτρο κατακράτησης στερεών 3 micron 2 και ένα με ενεργό άνθρακα 1 micron 3. Έτσι, αφενός δε χρειάζεται να αγοράζω τα ανταλλακτικά της Aqua Medic που είναι ακριβά, αλλά απλά αντικαθιστώ τα προφίλτρα που έβαλα εγώ και αφετέρου μπορώ να έχω άριστης ποιότητας πόσιμο νερό για το σπίτι μου. Μετά τα προφίλτρα υπάρχει ένα ταφ για να συνεχίζει το νερό προς την RO και από την άλλη έβαλα μια βάνα για να παίρνω πόσιμο νερό.

Θα ήθελα τέλος να διευκρινίσω κάποια πράγματα:

1. Όταν αρχικά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω το όλο σύστημα είχα πρόβλημα με τη λειτουργία της ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι καθώς το νερό μέσα στην R.O. βρίσκεται υπό πίεση, και συναντά αντίσταση στην προσπάθειά του να περάσει τη μεμβράνη κάποια ποσότητα νερού επιστρέφει προς τα πίσω με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα. Το πρόβλημα λύθηκε όταν τοποθέτησα μια βαλβίδα αντεπιστροφής μετά την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα και πριν την R.O. και έκτοτε όλα λειτουργούν ομαλά.

2. Αν κάποιος δε χρησιμοποιεί νερό από R.O. μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο σύστημα χωρίς τη συσκευή R.O. για να κάνει αυτόματες αλλαγές. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιήσει κάποια προφίλτρα για κατακράτηση στερεών και ένα προφίλτρο με καλής ποιότητας άνθρακα και να τοποθετήσει μια ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα που θα ελέγχει τη ροή του νερού προς το ενυδρείο.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τοφής

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ