gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

 

Η Ελληνική Οχιά

 Vipera ammodytes meridionalis   Boulenger, 1903

 

 

 

 

Πρόκειται για το υποείδος της Οχιάς (Vipera ammodytes) που ζει στην Ελλάδα, αν και όχι σε όλα τα μέρη. Συναντάται στη Πελοπόννησο, στην κεντρική Ελλάδα, στα Ιόνια νησιά και σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως τις Κυκλάδες κλπ. Υπάρχουν και άλλα είδη οχιάς στην χώρα μας. Περισσότερα δείτε εδω.

 

 

Η οχιά, που ανήκει στην οικογένεια Viperidae, είναι ουσιαστικά το μόνο δηλητηριώδες φίδι που ζει στην Ελλάδα και αν επιτεθεί σε άνθρωπο πρέπει μέσα σε μερικές ώρες να πάει στο νοσοκομείο, γιατί διαφορετικά μπορεί και να πεθάνει. Υπάρχουν και άλλα δυο είδη δηλητηριώδους φιδιού στην Ελλάδα, αλλά με πολύ πιο αδύναμο δηλητήριο και που δύσκολα μπορούν να δαγκώσουν άνθρωπο.

Το μήκος της φτάνει τα 90 εκατοστά, έχει αισθητά πιο χοντρό κεφάλι από το σώμα της και μικρή ουρά. όταν απειλείται βγάζει ένα συριγμό προειδοποιητικό, κάτι που βοηθά για να την αντιληφτούμε εγκαίρως.

Προτιμά να ζει σε μάντρες, χαλάσματα σπιτιών και σε περιοχές γενικά με πέτρες και κλαδιά. Δεν είναι σπάνιο να βρεθεί και κοντά σε κατοικίες, κάτι που το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο.

 

 

Το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Η τροφή της αποτελείται από μικρά θηλαστικά, σαύρες και άλλα μικρά ζώα, όπως τα πουλιά, τα οποία θανατώνει με το δηλητήριο που βγάζει από τα δυο σωληνωτά δόντια που έχει στο μπροστά μέρος του στόματος της, τα οποία είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα δόντια της.

Γεννά 10 μέχρι 20 αυγά τον Αύγουστο. Τα μικρά από την στιγμή που γεννούνται έχουν δηλητήριο.

 

 

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που βρεθούμε με άτομο που το έχει δαγκώσει οχιά είναι πως δεν πρέπει να προκαλέσουμε αιμορραγία στο σημείο του δαγκώματος και δεν πρέπει να δέσουμε το σημείο. Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της οχιάς δεν κυκλοφορά στο σώμα μας με το αίμα οπότε η πρόκληση αιμορραγίας είναι άχρηστη. Επίσης δεν πρέπει να το δέσουμε γιατί αυτό ανακόπτει την κυκλοφορία του αίματος, οπότε μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα, αντί να βοηθήσει.

 

 

Τέλος να πούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία τν φιδιών στην Ελλάδα θανατώνεται χωρίς λόγο, αφού όλα τα άλλα είδη είναι εντελώς ακίνδυνα για το άνθρωπο και μόνο καλό κάνει η ύπαρξη τους. Ο φόβος όμως που επικρατεί γενικά για τα φίδια είναι αιτία για χιλιάδες θανάτους φιδιών χωρίς κανέναν λόγο.

 

 
 





• ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ