gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Hemidactylus turcicus Linnaeus, 1758

Σαμιαμίδι ή μολυντήρι

 

Πολύ συχνά ακούμε ότι το σαμιαμίδι είναι επικίνδυνο, ότι αν το πιάσουμε κάτι θα πάθουμε και πολλά άλλα τέτοια. Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλλον έχουν να κάνουν με την γενική τάση, όλα τα ερπετά να θεωρούνται  δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Η συγκεκριμένη σαύρα είναι εντελώς ακίνδυνη. Ζει πολύ συχνά μέσα ή γύρω από τα σπίτια και ο ρόλος της είναι μόνο θετικός. Θεωρείται ένα όπλο κατά των εντόμων, αφού αυτή είναι η τροφή της.

 

Hemidactylus turcicus

 

Το σαμιαμίδι ανήκει στην οικογένεια Gekkonidae, τα γνωστά διεθνώς ως Geckos και αρχικά εξαπλώθηκε σε όλη την μεσόγειο, ουσιαστικά μέσω των καραβιών των αρχαίων Ελλήνων που έκαναν εμπόριο σε όλες τις τότε γνωστές περιοχές. Αργότερα, με τις αποικίες των Ισπανών και Πορτογάλων βρέθηκαν και σε όλες τις περιοχές που μετανάστευσαν αυτοί. Τέλος μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με τις αεροπορικές μεταφορές και γενικά με τις μεταφορές εμπορευμάτων, έχουν καταλάβει όλες τις τροπικές και ημιτροπικές περιοχές του κόσμου.

Το μήκος του φτάνει μέχρι τα 15 cm και το χρώμα του αλλάζει, ανάλογα με το αν είναι μέρα ή νύχτα, για να προσαρμόζεται στις εξωτερικές συνθήκες. Γενικά είναι νυχτόβιο ερπετό και ζει μέσα στα σπίτια, σε χαλάσματα και όπου μπορεί να βρει κατάλληλη κάλυψη. Δεν είναι σπάνιο όμως να το δούμε και κατά την διάρκεια της ημέρας να έχει βγει για κυνήγι. Τα δάκτυλα του είναι έτσι εξοπλισμένα, ώστε να μπορεί να κινείται σε λείες, αλλά και σε λιγότερο λείες επιφάνειες, Έχει την ικανότητα να βαδίζει ακόμα και ανάποδα, πάνω στα ταβάνια των σπιτιών καθώς επίσης και πάνω σε τζάμι. Αυτή η ικανότητα του δίνει τη δυνατότητα να κυνηγά τα έντομα σε όλα τα σημεία του χώρου που ζει.

Γενικά δεν ενοχλεί και γι αυτό συνήθως δεν το πειράζουν οι άνθρωποι αν ζει μέσα στο σπίτι ή γύρω από αυτό.

 

Hemidactylus turcicus

 

 

Σε πολλές χώρες θεωρείται ζώο υπό προστασία, αλλά είναι τόσο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο που πολλοί έμποροι στην Ευρώπη το πουλάνε ακόμα και με φανταστικά ονόματα σαν κατοικίδιο που ζει σε vivarium, αλλά και σαν ζωντανή τροφή για άλλα κατοικίδια, όπως είναι τα φίδια κλπ.

 

Σαμιαμίδι σε vivarium

 

Στη φύση το σαμιαμίδι ζει σε αποικίες, όπου το αρσενικό υπερασπίζεται την περιοχή εναντίον άλλων αρσενικών ή ξένων ατόμων που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά στην τροφή τους. Επίσης κυνηγούν και τις αράχνες, αφού ουσιαστικά έχουν τα ίδια έντομα σαν τροφή. Πολύ χαρακτηριστική συμπεριφορά είναι το γεγονός ότι όλη η αποικία χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο σημείο σαν ομαδική τουαλέτα.

Το βράδυ όταν κάνει αρκετή ζέστη κυνηγούν και όταν ξεκουράζονται ψάχνουν σημεία που να έχουν επαφή και με την κοιλιά και με την πλάτη, οπότε στενές σχισμές από πέτρες ή άλλα αντικείμενα είναι το ιδανικό σημείο για να κοιμούνται. Γενικά το χειμώνα είναι λιγότερο ενεργά και σε περιοχές που κάνει πολύ κρύο μπορεί να κυνηγούν ελάχιστα τον χειμώνα. Εδω στην Ελλάδα συνήθως είναι όλο τον χρόνο ενεργά, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αν η τροφή είναι περιορισμένη, τότε τα σαμιαμίδια γίνονται πιο θαρρετά και τα βλέπουμε να κυνηγούν το βράδυ κοντά σε λάμπες, όπου συνήθως μαζεύονται τα έντομα. Αλλιώς είναι γενικά δειλά ζώα και δεν τα βλέπουμε πολύ συχνά σε ανοιχτούς χώρους.

 

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ