gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Formicidae.sp

Μυρμήγκια

 

Τα μυρμήγκια είναι από τα έντομα που θα συναντήσει κανείς σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στην Ανταρκτική και σε μερικά απομονωμένα νησιά δεν υπάρχουν. Είναι τρομακτικός ο αριθμός τους, αφού σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ήδη αναγνωρισμένα περί τα 12.450 είδη!

Ανήκουν στα αρθρόποδα, στην ομοταξία των εντόμων, στην υποκλάση των Pterygota, στην τάξη των Hymenoptera, στην οικογένεια των Vespoidea και το γένος Formicidae.

 

μυρμήγκια

 

Για τον άνθρωπο τα μυρμήγκια είναι από αδιάφορα έως ενοχλητικά, οπότε ψάχνουμε τρόπους να τα εξαφανίσουμε από τους χώρους που ζούμε. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα για την ίδια τη φύση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της χρησιμότητας των μυρμηγκιών. Σε όλο τον κόσμο ο ρόλος τους είναι πολύ θετικός αφού μόνιμα ανοίγουν τρύπες στο χώμα και έτσι κάνουν το χώμα πιο εύφορο για τα φυτά. Επίσης σε δάση, μεταφέρουν σπόρους από πολλά φυτά και δένδρα και έτσι αναπτύσσεται το δάσος. Καθαρίζουν το περιβάλλον από νεκρά ζώα και έντομα. Γενικά έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

μυρμήγκια

 

Μετά τις μέλισσες, το επόμενο πιο χρήσιμο έντομο για τον άνθρωπο σε οικονομική βάση, είναι το μυρμήγκι. Από πολύ παλιά οι κινέζοι χρησιμοποιούσαν είδη μυρμηγκιού για να προστατεύουν τα δένδρα από επιβλαβή έντομα. Κρεμούσαν φωλιές πάνω στα δένδρα γι αυτό το λόγο. Το μυρμήγκι του δάσους στην Γερμανία παίζει τόσο σημαντικό ρόλο που από τον 19ο αιώνα έχουν γίνει προσπάθειες να μεταφερθούν τεχνητά σε διάφορα σημεία αποικίες, για να βοηθήσουν στην προστασία του από επιβλαβή έντομα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σύλλογοι που σκοπό έχουν να προστατεύουν και να ασχολούνται με τα μυρμήγκια για αυτό το σκοπό.

Τα μυρμήγκια στην μεγάλη τους πλειοψηφία ζουν μέσα στη γη, αλλά υπάρχουν και κάποια είδη που φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα σε δένδρα ή ακόμα και σε μικρά μέρη όπως είναι καρποί δένδρων σε κάποιες περιοχές της γης. Χρειάζονται συνήθως σκοτάδι και γι αυτό τον λόγο αν χαλάσει η φωλιά, η πρώτη τους δουλειά είναι να πάρουν τα αυγά τους και να τα μεταφέρουν σε άλλο σκοτεινό σημείο. Επίσης έχουν προσαρμοστεί στο να ζουν σε ένα ποσοστό υγρασίας, ειδικά τα αυγά και οι προνύμφες τους. Περισσότερη υγρασία ή μεγαλύτερη ξηρασία μπορεί να καταστρέψει τον γόνο τους.

Φτιάχνοντας τις φωλιές τους σε αρκετό βάθος μάσα στη γη, εξασφαλίζουν επίπεδα με διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία.

 

μυρμήγκια

 

Μια αποικία ξεκινά στα περισσότερα είδη από την βασίλισσα. Μόνη, αρχικά με φτερά, αφού ζευγαρώσει στον αέρα με ένα αρσενικό άτομο από άλλη αποικία, αναζητά ένα κατάλληλο σημείο και αφού ρίξει τα φτερά της, αμέσως κρύβεται στο χώμα σκάβοντας ή κάτω από μια πέτρα ή κομμάτι ξύλου. Εκεί γεννά τα πρώτα αυγά. Αυτά μετά γίνονται προνύμφες και μετά νύμφες μέχρι να ολοκληρωθούν σε εργάτριες και να ξεκινήσει να αναπτύσσεται η αποικία. Όπως είπαμε υπάρχουν χιλιάδες είδη μυρμηγκιών, οπότε διαφέρουν οι συνήθειες και οι τρόποι λειτουργίας τους, ανάλογα με το κλίμα, τις θερμοκρασίες, το περιβάλλον κλπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μυρμήγκια έχουν εξελιχτεί τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πριν από τον άνθρωπο.

 

μυρμήγκια
Επικοινωνία μυρμηγκιών

 

Οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν για λύσεις, όταν τους γίνονται ενοχλητικά τα μυρμήγκια. Είτε αυτά μπαίνουν μέσα στα σπίτια, είτε γιατί κάνουν ζημιές σε κήπους, όπως για παράδειγμα όταν κλέβουν τους σπόρους που μπορεί να φυτέψουμε, για γκαζόν ή κάποιο άλλο είδος. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορεί να βρούμε, ειδικά στο διαδίκτυο, αλλά οι πιο πολλές έχουν τρόπους που σκοτώνουν τα μυρμήγκια και καταστρέφουν τις φωλιές τους. Γενικά όμως τελευταία ψάχνουν πολλοί για οικολογικούς τρόπους που τα απομακρύνουν ή τα εμποδίζουν να πλησιάσουν σε σημεία που δεν θέλουμε. Το να πάρει κανείς δηλητήριο, είναι η εύκολη λύση, αλλά όχι και η καλύτερη.
Γενικά η λογική στην σύγχρονη εποχή λέει ότι το να σκοτώνουμε κάποιο είδος ζωής, είναι πάντα αρνητικό. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα, αφού μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας ενημερώσει για επιτυχημένες, αλλά και αποτυχημένες ιδέες για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών.

 


Μυρμήγκι παίρνει το «μέλι» απο μελίγκρα.

 

Σε πολλές χώρες υπάρχουν άνθρωποι που αντί για ενυδρείο ή τεράριουμ, στο σπίτι τους έχουν εγκαταστάσεις όπου συντηρούν αποικίες μυρμηγκιών. Μπορεί κανείς με λίγα χρήματα να αγοράσει μια μικρή ομάδα με μια βασίλισσα με μερικές εργάτριες και με την κατάλληλη φροντίδα να αναπτύξει μια ολόκληρη αποικία. Φυσικά μιλάμε και για είδη που ζουν σε εξωτικές χώρες και όχι μόνο από αυτά που ζουν στα δικά μας μέρη. Για να πάρετε μια ιδέα, αρκεί να δείτε σε αυτό το λινκ: http://www.antdealer.com/Ameisenkolonien/Ameisen-Europa/

Φυσικά μαζί με τα ζώα πάνε και πολλά παρελκόμενα, όπως είναι η εγκατάσταση που απαιτείται, η τροφή και πολλά αξεσουάρ όπως συμβαίνει με όλα τα χόμπι αυτού του είδους. Χρειάζεται ρύθμιση θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού κλπ.
Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα έχει κανείς ξεκινήσει κάτι τέτοιο, όπως γίνεται ήδη με τα ενυδρεία, τα ερπετά, τις αράχνες κλπ.

 


Ο κύκλος ζωής των μυρμηγκιών

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ