gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Η ΛίΜΝΗ ΜΑΣ

Τελειώνοντας τις εργασίες...

 

Μετά από αρκετό καιρό και καθυστερήσεις, ολοκληρώθηκε το κατασκευαστικό μέρος της λίμνης. Γύρω της χρειάσθηκε να μπουν πέτρες με τέτοιο τρόπο, που να μην μπορούν να τρέξουν μέσα τα νερά της βροχής. Τα νερά από μόνα τους θα ήταν χρήσιμο να μπαίνουν στη λίμνη, αλλά θα ήταν αρνητικό μαζί τους να μπαίνουν κάθε φορά και η σκόνη και τα σκουπίδια που τυχόν θα υπάρχουν στον γύρω από αυτή χώρο.

Ιανουάριος 2003: Σε μια μεριά έγινε και το φίλτρο, με διαστάσεις 75 X 45 X 35 cm, και χώρο περί τα 110 λίτρα. Το νερό μπαίνει σ' αυτό από έναν σωλήνα και, αφού περάσει μέσα από τα υλικά, ρέει πάλι μέσα στην λίμνη. Αυτό που λείπει τώρα είναι μια αντλία νερού, αρκετά ισχυρή, ώστε να καλύπτει τον όγκο του νερού. Πιστεύω ότι μια αντλία που γυρίζει 3.000 έως 3.500 l/h θα ήταν αρκετή. Αυτό όμως θα πρέπει να δοκιμαστεί και στην πράξη. Έκανα μια δοκιμή με μια αντλία που έχω τώρα που γυρίζει 1.300 l/h. Η ροή του νερού με αυτή την αντλία είναι αρκετή, αλλά όχι ικανοποιητική. Απλά μου δείχνει ότι με μια πιο μεγάλη, περίπου με διπλάσια απόδοση, θα γίνεται καλή κυκλοφορία. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι από την έξοδο της αντλίας μέχρι την άλλη άκρη του σωλήνα, μέσα στο φίλτρο, υπάρχει μια απόσταση περί τα 7 - 7,50 μέτρα. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το μήκος αυτό είναι οριζόντιο και άρα δεν έχει υψομετρική διαφορά, που θα δυσκόλευε αισθητά την αντλία. ( Ιούνιος 2003:  Τελικά αυτή την στιγμή δουλεύει με αντλία 2.000 l/h.)

Το νερό που έχει  μέσα προσωρινά, διαπίστωσα ότι σύντομα θόλωσε από την άλγη που δημιουργείται. Τον πρώτο καιρό αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, καθώς και κάθε χρόνο, όταν αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το ζητούμενο είναι να προλαβαίνει το φίλτρο να κρατά ένα βαθμό διαφάνειας του νερού.

1:   έξοδος φίλτρου

2:   φίλτρο

3  υπερχείλιση

 

 

Η έξοδος του φίλτρου όπως φαίνεται από την μέσα μεριά. Η διαφορά της, υψομετρικά, σε σχέση με την επιφάνεια του νερού της λίμνης, είναι λίγα cm.

Επειδή η έξοδος 1 του φίλτρου 2 είναι κοντά στην επιφάνεια του νερού και όταν βρέχει πολύ, υπάρχει κίνδυνος το νερό της λίμνης να περνά από την τρύπα μέσα στο φίλτρο, σε ένα άλλο σημείο έχουμε αφήσει μια άλλη έξοδο 3 που παίζει τον ρόλο της υπερχείλισης. Το νερό, πριν φτάσει στην στάθμη που είναι η έξοδος του φίλτρου, έχει την δυνατότητα να βγαίνει από την υπερχείλιση και να χύνεται έξω, στο χώμα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνεται συχνά, αφού για να ανέβει η στάθμη του νερού πρέπει να βρέχει πολύ και για πολλές ώρες, αλλά καλό είναι να υπάρχει η πρόβλεψη και για κάτι τέτοιο.

Το νερό που είναι τώρα μέσα θα το αντλήσουμε προκειμένου να καθαριστεί το εσωτερικό της λίμνης και να μπει νέο. Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσε να γεμίσει με νερό της βροχής για να περιοριστεί η ανάπτυξη της άλγης, που ευνοείται όταν η σκληρότητα είναι υψηλή. Δεν μπορεί να γίνει όμως κάτι τέτοιο, αφού οι βροχές στην περιοχή μας δεν είναι τόσες που να μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Αναγκαστικά λοιπόν θα την γεμίσουμε με νερό από το δίκτυο.
Θα μείνει το νερό μέσα στην λίμνη τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλη χωρίς να βάλουμε τίποτα άλλο μέσα. Φυτά και ψάρια θα μπουν όταν αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Τώρα το χειμώνα δεν μπορούμε να βάλουμε τίποτα από αυτά γιατί θα είναι μεγάλο το σοκ, λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας.

Μια σκέψη που υπάρχει για τα ψάρια είναι να κάνουμε κάποιες δοκιμές για αναπαραγωγή ζωοτόκων ή κάποιων ειδών κιχλίδων, όπως είναι τα σκαλάρια. Μπορούν να μπουν τον Μάη, μετά από μια προσαρμογή τους στην θερμοκρασία, και να μείνουν εκεί μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σίγουρη η αναπαραγωγή τους και έχουν δοθεί πολύ καλά αποτελέσματα, όσον αφορά την κατάσταση, τα χρώματα και το μέγεθος των ψαριών. Γι αυτό το θέμα όμως θα επανέλθουμε όταν, και αν, γίνει αυτό το εγχείρημα.

 Φθινόπωρο 2003

Η ΛίΜΝΗ ΜΑΣ
συνέχεια

 
 

• ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ