gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Παρουσίαση λίμνης 3

 

Φώτης Γεωργακόπουλος        (Καλαμάτα)
 

Λίμνη με περίπου 70.000 λίτρα  (9 m X 7 m X 1.80 m μέγιστο βάθος)

 

 

Καταρχάς η ιδέα ξεκίνησε μετά την επίσκεψη μου στο Άγιο Όρος, όπου κάθε Μονή έχει και από μια μεγάλη δεξαμενή γεμάτη χρυσόψαρα που ζουν χωρίς τροφή - φίλτρα - συντήρηση.
 

Αποφάσισα λοιπόν να κάνω κάτι παρόμοιο και στην αυλή μου…

Πριν δυο χρόνια ξεκίνησαν όλα…

 

 

Φώτο 1.

Η μικρή λίμνη 4.000 λίτρων


 

Έσκαψα με μια αξίνα μια λακκούβα με 80 πόντους βάθος, 3 μέτρα μήκος και 2,5 μέτρα πλάτος (Φώτο 1) περίπου 4.000 λίτρα.
Τοποθέτησα μια μικρή αντλία που οδηγούσε το νερό σε έναν πλαστικό πατεντιάρικο κάδο σκουπιδιών, γεμάτο με υλικά φίλτρου. Έβαλα περίπου 10 χρυσόψαρα που ταξίδευαν 15 ώρες μέσα σε παγουράκια από το Άγιο Όρος!!
Αργότερα αγόρασα 9 koi από 7 μέχρι 10 πόντους και επειδή μ' άρεσαν πολύ, αργότερα αγόρασα 5 koi 20 με 30 πόντους.

Υπήρχε σαφώς πρόβλημα χώρου και μετά από πολύ ψάξιμο στο διαδίκτυο, και μέσα από την διεύθυνση του Γη και Ύδωρ, ξεκίνησα την λίμνη number 2.

 

Φώτο 2

Το σκάμα

Φώτο 3

Χώρος για σωλήνες κλπ.

Φώτο 4

Επένδυση με πλαστικό.

 

 

Γκρέμισα την παλιά αφού έβαλα τα ψάρια σε ένα πλαίσιο που έφτιαξα.
Έφερα μηχάνημα και έσκαψε τον λάκκο 1.80 βάθος, 9 μέτρα μήκος και 7 μέτρα πλάτος το φαρδύ σημείο και 4 το μικρό σημείο, περίπου 70.000 λίτρα.
Έφτιαξα τον βυθό να έχει κλίση προς την μέση όπου θα ήταν το σιφόνι.

Έφτιαξα σκαλοπατάκια για να μπορώ να τοποθετήσω γλάστρες με φυτά γύρω από την λίμνη. (φαίνονται στην Φώτο 2), έσκαψα και κάποια αυλακιά για να τοποθετήσω τις σωλήνες που θα πήγαιναν στην αντλία, η οποία είναι για 20.000 λίτρα την ώρα (Φώτο 3).

 Αγόρασα το πλαστικό μέσω γεωπόνου από την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης, το τοποθέτησα (Φώτο 4) και έριξα νερό από την γεώτρηση μου (Φώτο 5).

Έριξα τα ψάρια…έφερα πέτρες από το βουνό τις έχτισα γύρω γύρω, έχτισα τον καταρράκτη (φαίνεται στην Φώτο 9), και έβαλα σε λειτουργία την αντλία. (Φώτο 6 και 7)

 

 

Φώτο 5

Το πρώτο γέμισμα

 

Φώτο 6

Πέτρες στην όχθη που σκεπάζουν το πλαστικό.

Φώτο 7

Η τελική διαμόρφωση.

 

 

Έπειτα έβαλα υλικά φίλτρου στον καταρράκτη και σιγά σιγά έβαζα νούφαρα που έφερνα από ποτάμι.

Όλα καλά, μέχρι που η άλγη ξεκίνησε να εμφανίζεται και το νερό κατέληξε να είναι χάλια, πολύ χάλια.

Έτσι άδειασα όλο το νερό και έβγαλα όλα τα ψάρια (μέγα λάθος). Έκανα γενικό καθαρισμό έβαλα φρέσκο νερό και πάλι τα ψάρια μέσα. Αγόρασα μια λάμπα UV που με τον καιρό δεν έκανε και πολύ καλή δουλειά, έτσι αγόρασα άλλη μια. Σύνολο και οι δυο είναι για 70.000 λίτρα (Φώτο 10). Με πολύ καλό φιλτράρισμα έβλεπα αποτελέσματα, αλλά για λίγο. Οι λαμπες UV ειναι της Tetra οι Tetra Pond  UV 3000 στα 36 W οι οποίες είναι η κάθε μια για 35.000 λίτρα νερό. Οι λάμπα έχει διάρκεια ζωής 8000 ώρες.

 

 

 Έτσι το αλγοκτόνο έλαβε δράση. Πρόκειται για υγρό που είναι ειδικό για να καταπολεμά την άλγη στις λίμνες. Το θέμα είναι όμως ότι ενώ εξαφανίζει την υπάρχουσα άλγη, δεν εξαφανίζει τους λόγους που δημιουργείται και έτσι μετά από ένα διάστημα ξαναπαρουσιάζεται.

Η άνοιξη έμπαινε και για κάποιον λόγο έχασα όλα τα μεγάλα koi. Τώρα τα ψάρια είναι μια χαρά. Το πρόβλημα με την άλγη παραμένει, αλλά έχει ήδη σκεπαστεί η λίμνη, οπότε πιστεύω να την νικήσω (Φώτο 9). Μετά από μερικές αισθητικές βελτιώσεις έδειξε πολύ όμορφη.

Ποτέ δεν σταματάω να την βελτιώνω. Την έχω φτιάξει από το προηγούμενο φθινόπωρο και όλα μέχρι τώρα πάνε σχεδόν μια χαρά. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 60 ψάρια και πληθαίνουν. Αυτό με τον καιρό ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα γιατί όσο πιο πολλά είναι τα ψάρια, τόσο πιο εύκολο είναι να παρουσιάζεται η άλγη, αλλά μέχρι τότε θα δούμε τι θα γίνει.

 

Φώτο 8

Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου.

Φώτο 9

Σκέπαστρο σαν λύση για την άλγη.

Φώτο 10

Οι 2 λάμπες UV

 

 

Το φίλτρο με τον καταρράκτη.

Μερικά Κόι της λίμνης

 

Φωτογραφίες: Φώτης Γεωργακόπουλος

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ