gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Παρουσίαση λίμνης 2

 

 

Στέλιος Νένδος    (Νέα Μουδανιά  Χαλκιδικής)

 

Λίμνη επιφάνειας 2.60 Χ 2.10 μέτρα, με βάθος στο κέντρο 0.80 μέτρα. Περί τα 4.400 λίτρα

 

Εικόνα 1

 

Φιλοξενεί ένα χρυσόψαρο τον μαθουσάλα 4 χρονών ,4 Κόμετ μικρά και 5 Κόι. Διαθέτει φως με χρονοδιακόπτη. Με χρονοδιακόπτη λειτουργεί και το σιντριβάνι.

Υποστηρίζεται από ένα φίλτρο της Tetra με μια αντλία 2800 λίτρα την ώρα.

Υπήρχε πρόβλημα με τις αιωρούμενες άλγες το καλοκαίρι, αλλά με ένα φίλτρο για πόσιμο νερό βρέθηκε λύση. (Εικόνα 2)

Περιγραφή:

« Καταρχήν με εκσκαφέα σκάφτηκε ένας λάκκος, λίγο μεγαλύτερος από το τελικό μέγεθος της λίμνης. Έπειτα έντυσα όλο τον λάκκο με πλέγμα ως την επιφάνεια που θα καλυπτόταν από το τσιμέντο. Το πιο δύσκολο ήταν το καλούπωμα, μιας και θα έπρεπε το μπετόν να πέσει όλο μαζί για να αποφύγω τυχόν άσχημες ρωγμές.
Σε λίγες ώρες και με την βοήθεια φύλου, έπεσε το μπετόν μαζί με τα πλαϊνά αλλά και το πάτωμα. Eτσι η όλη επιφάνεια αφέθηκε 48 ώρες να στεγνώσει και να γίνει μια ενιαία μάζα από σίδερα και μπετόν.
Μετά αλείφθηκε με κόλα πλακιδίων, ώστε να κλείσουν όλοι οι μικροί πόροι που ίσως να άφησε το μπετόν.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της εξωτερικής επιφάνειας της λίμνης με πέτρες που τις έφερα στο κτήμα από αρκετά μακριά (από βουνό της Δράμας), έπρεπε να καταπιαστώ με το εσωτερικό της.

Καταρχήν από κοντινή παραλία πάρθηκε αρκετή άμμος και αφού πλύθηκε πολύ καλά με γλυκό νερό στρώθηκε στον πάτο της λίμνης. Έπρεπε να γίνει μια κατασκευή από πέτρες προκειμένου τα ψάρια που θα μένουν μόνιμα στην λίμνη να κρύβονται αν τρομάξουν από γλάρους, μιας και πολλές φορές είδα γλάρους μέσα στο κτήμα. Βρήκα αρκετές ελαφρόπετρες που θα βοηθούσαν και για την βιολογία της λίμνης και πάνω από της πέτρες έστησα και ένα σιντριβάνι. Αρχικά θεώρησα ότι μπορεί και να φτάνει η αντλία από το σιντριβάνι για την λειτουργία της λίμνης, λόγω της σχετικά μικρής επιφάνειας (σχεδόν 5 τετραγωνικά μετρά). Όταν έγινε φανερό ότι δεν μπορεί να συντηρεί την λίμνη το σιντριβάνι, εγκατέστησα ένα εξωτερικό φίλτρο (Εικόνα 2) με μια αντλία και κατά καιρούς, όταν η άλγη πρασινίζει την λίμνη, τοποθετώ το μπλε φίλτρο και σταδιακά με ταλαιπωρία από την μεριά μου καθαρίζει πολύ καλά. Τώρα έφτιαξα και μια τέντα, ο ήλιος δεν βλέπει την λίμνη και πιστεύω ότι μάλλον λύθηκε το πρόβλημα. Τώρα είναι χειμώνας οπότε μένει να έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι για να δούμε την διαφορά με την τέντα.

Έχω τοποθετήσει ένα θερμόμετρο μέσα στην λίμνη και σε βάθος περίπου 70 πόντους. Η θερμοκρασία δεν έπεσε ποτέ κάτω από 5 βαθμούς, ακόμη και όταν κόπηκε το ρεύμα και η λίμνη πάγωσε στην επιφάνεια 4 τουλάχιστον πόντους. Δυστυχώς λόγω φόρτου εργασίας (εργάζομαι από το πρωί 9 με 9 το βραδύ και Σάββατο) δεν έβγαλα φωτογραφίες με τον πάγο. Πιστεύω ότι δεν θα ξαναπαγώσει, μιας και έτυχε να κοπεί το ρεύμα την πιο κρύα νύχτα του χρόνου. »
 

 

Εικόνα 2:

Το λευκό λάστιχο φέρνει το νερό από την λίμνη στο μικρό φίλτρο. Από εκεί το κίτρινο λάστιχο το οδηγεί στο φίλτρο της Tetra. Από το φίλτρο το νερό οδηγείται πάλι στην λίμνη μέσω του μπλε λάστιχου που διακρίνεται λίγο στο κάτω μέρος της φωτογραφίας.

 

Εικόνα 3:

Με το φίλτρο της Tetra, πριν χρησιμοποιηθεί το δεύτερο βοηθητικό φίλτρο, το νερό ήταν πράσινο από την αλγη. Με περιοδική χρήση του μικρού φίλτρου το νερό διατηρείται καθαρό.

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ