gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Notonecta glauca

Νωτονήκτης

 

 

 

 

Τα Notonecta glauca είναι έντομα και ανήκουν στην τάξη: Heteroptera Υποτάξη: Hydrocorisae Οικογένεια: Notonectidae και φτάνουν σε μήκος μέχρι σχεδόν το 1,5 cm. Η οικογένεια Notonectidae  απαντάται σε όλη την γη με περίπου 170 είδη. Στην Ευρώπη υπάρχουν 6 είδη. Το πιο κοινό είδος είναι το Notonecta glauca. 

Ο Νωτονήκτης (όπως δείχνει και το όνομά του) κινείται με την πλάτη προς τα κάτω, μέσα στο νερό. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύει αέρα στο μέρος της κοιλιάς του που είναι καλυμμένη με τριχίδια. Στην κοιλιά του που έχει το σχήμα καρίνας, υπάρχουν δυο σειρές από τριχίδια που είναι έτσι φτιαγμένα που δημιουργούν κάτι σαν τούνελ. Εκεί αποθηκεύεται αέρας που του χρησιμεύει για να αναπνέει μέσα στο νερό. Για να ανανεώσει τον αέρα, ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού και με την στάση του, βγαίνει η άκρη της κοιλιάς έξω και συγκεντρώνει αέρα.

Τα μάτια του είναι έτσι κατασκευασμένα που να μπορεί να βλέπει μέσα στο νερό. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι στο νερό είναι με την πλάτη προς τα κάτω, μπορεί και βλέπει το ίδιο καλά και τις κινήσεις έξω από το νερό. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μόλις πλησιάσουμε στο σημείο που στέκεται, αμέσως κολυμπά προς τον βυθό και κρύβεται κάτω από κάποια πέτρα. Μετά από λίγο όμως πρέπει να ξαναβγεί στην επιφάνεια για να πάρει αέρα. Αυτό το κάνει συνήθως μένοντας ακίνητο και έτσι το ανεβάζει η άνωση. Τα φτερά του είναι καλά ανεπτυγμένα και έτσι έχει την δυνατότητα να πετάει. Για να πετάξει όμως πρέπει να βγει πρώτα έξω σε σταθερό μέρος. Δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο είναι μέσα στο νερό. Τα πίσω πόδια είναι μεγάλα και μοιάζουν με κουπιά, για να μπορεί να κολυμπάει.

 

 

Τα Notonecta glauca είναι κυνηγοί. Επιτίθενται σε αράχνες του νερού, διάφορα έντομα και στις προνύμφες τους. Ακόμα και λάρβες αμφίβιων όπως οι γυρίνοι, αλλά και λάρβες ψαριών δεν είναι έξω από τον κύκλο των θηραμάτων τους. Την λεία τους την κρατούν με τα δυο μπροστινά πόδια και την τσιμπούν με το ρύγχος τους για να την θανατώσουν. Το τσίμπημα είναι και για τον άνθρωπο επώδυνο, γι αυτό και πολλοί τις αποκαλούν "νερομέλισσες". Μπορεί κανείς να τις κρατήσει σε ενυδρείο, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει ότι εκτός από αυτά τα έντομα και την τροφή τους, κανένα άλλο ζώο δεν πρέπει να είναι μαζί τους στον ίδιο χώρο, γιατί δεν πρόκειται να ζήσει για πολύ. Θεωρείται επιβλαβές έντομο για τις ιχθυοκαλλιέργειες, γιατί με το ρύγχος του προσβάλει την κοιλιά των ψαριών και ρουφά το αίμα τους.

 

Στη λίμνη μας εμφανίσθηκαν οι 2 πρώτοι  αρκετά νωρίς, αλλά με τον καιρό έγιναν πολύ περισσότεροι. Με τις πρώτες ζεστές μέρες άρχισαν να ζευγαρώνουν.

Τα θηλυκά γεννούν τον Απρίλη/Μάη μέχρι 200 αυγά. Αυτά τα αποθέτουν ένα - ένα μέσα σε ιστούς φυτών που τους τρυπούν, και μετά από την γέννα πεθαίνουν. Οι λάρβες περνούν 5 στάδια μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα.  Σε κάθε στάδιο, μοιάζουν όλο και πιο πολύ στην τελική τους εικόνα.

Στα τέλη Απρίλη φάνηκαν τα πρώτα μωρά σε μέγεθος που δεν ξεπερνά το 1 mm. Πολύ σύντομα δεκάδες από αυτά τα αστεία έντομα κολυμπούσαν παντού μέσα στην λίμνη, προσπαθώντας να πιάσουν μικρά ψάρια και έντομα που είχαν την ατυχία να πέσουν μέσα στο νερό.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ