gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Ischnura elegans Linden, 1820

 


Η Ischnura elegans είναι ένα ζυγόπτερο από τα πρώτα είδη λιβελλούλας που φάνηκαν από τις αρχές του Μάη, όταν άρχισε να στρώνει το νερό της λίμνης.

Ανήκει στην οικογένεια Coenagrionidae είναι από τα πιο κοινά είδη, απαντάται σε όλη την Ευρώπη και είναι από τα λιγότερο απαιτητικά όσον αφορά το περιβάλλον και το νερό.

Ζευγάρωμα

Ischnura-elegans τη στιγμή που αποθέτει τα αυγά.

Απόθεση αυγών.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το περνά μέσα στο νερό σαν νύμφη. Το θηλυκό αφήνει τα αυγά πάνω σε φυτά λίγο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η διαδικασία εκκόλαψης και η διάρκεια της ζωής της σαν νύμφη είναι αρκετά σύντομη. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες μπορεί κα γεννηθούν 3 γενιές μέσα σε μια περίοδο, που διαρκεί από τον Μάη μέχρι τον Σεπτέμβρη. Είναι από τα είδη που υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς και για την ώρα δεν θεωρούνται ότι χρειάζεται να μπουν υπό προστασία. Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε ένα μήνα. Αν είναι αργά μέσα στο καλοκαίρι οι λάρβες παραμένουν μέσα στο νερό μέχρι τον επόμενο Μάιο, οπότε και μεταμορφώνονται σε τέλεια έντομα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι είχα δει και φωτογραφήσει την απόθεση των αυγών, αλλά ποτέ δεν έτυχε να δω μια νύμφη μέσα στο νερό, μέχρι την μέρα που άρχισαν να παρουσιάζονται για να γίνουν τέλεια έντομα. Νόμιζα ότι δεν θα υπάρχουν και αυτό το είχα ερμηνεύσει με το γεγονός της ύπαρξης των ψαριών μέσα στην λίμνη. Τώρα όμως, τέλη Ιουνίου, είδα ξαφνικά πολλές νύμφες πάνω σε κλαδιά φυτών, λίγα εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του νερού και μέσα σε ένα πρωινό πολλές λιβελλούλες να προσπαθούν να σκληρύνουν τα φτερά τους στον αέρα για να μπορέσουν να πετάξουν. Άρα όλο αυτό τον καιρό ζούσαν και κυνηγούσαν μέσα στην λίμνη, αλλά πάντα κρυμμένες και αποφεύγοντας να βγαίνουν σε σημεία που θα ήταν ορατές.

Νύμφη

Όλα τα μέρη της κοιλιάς της είναι μαύρα, εκτός από το όγδοο που έχει στα αρσενικά ένα φωτεινό μπλε χρώμα. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα του πάνω μέρους του θώρακα. Τα θηλυκά έχουν μια ποικιλία στο χρώμα και αλλάζουν όσο περνά ο καιρός.

Το άνοιγμα των φτερών είναι 35 έως 42 mm.

Όπως όλες οι λιβελλούλες, τρέφεται και η Ischnura elegans με μικρά έντομα και είναι πολύ καλός κυνηγός.
 

Πάνω αριστερά φαίνεται το κενό κέλυφος της νύμφης μετά την έξοδο του εντόμου και κάτω δεξιά η λιβελλούλα αμέσως μετά την έξοδο της και πριν αρχίσει να ανοίγει τα φτερά και να σχηματίζεται.

Λίγη ώρα μετά αρχίζει να παίρνει το σχήμα και έχοντας ανοίξει τα φτερά περιμένει να στεγνώσει και να πάρει το χρώμα της. Στην αρχή έχει ένα χρώμα υπόλευκο.

Μετά από περίπου μια ώρα έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί το έντομο και μετά από λίγο είναι σε θέση να αρχίσει να πετάει. Ταυτόχρονα αρχίζει και παίρνει το τελικό χρώμα της.

Η πιο δύσκολη φάση της ζωής της λιβελλούλας είναι αυτό το στάδιο, από την στιγμή που θα βγει η νύμφη έξω από το νερό μέχρι την ώρα που θα μπορεί το έντομο να πετάξει. Σε αυτή την φάση είναι τελείως απροστάτευτη και πολλές πέφτουν θύματα των πουλιών ή άλλων μεγαλύτερων εντομών.

Το όνομα Ischnura προέρχεται από την λέξη Ischnos = ισχνός και ura = ουρά.
 

συνέχεια

 
 

• ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ