gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Η ΛίΜΝΗ ΜΑΣ

Απρίλης 2004

 

 

 

Κατά την διάρκεια του χειμώνα η λίμνη πέφτει φαινομενικά σε νάρκη.

Δεν υπάρχει τίποτα να δει κανείς, παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο το νερό είναι απόλυτα διαυγές, πέρα από μερικούς νωτονήκτες Notonecta glauca που όλο τον χειμώνα κολυμπούσαν στο νερό, αλλά και αυτοί ήταν ελάχιστοι. Είναι βέβαια εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμα και τις μέρες που η επιφάνεια της λίμνης ήταν παγωμένη, αυτοί με κάποιο τρόπο προφυλάχτηκαν και δεν είχαν πρόβλημα. Τις πρώτες μέρες της Άνοιξης, ήδη κολυμπάνε τα πρώτα μικρά τους, μετά από ζευγάρωμα που άρχισε μέσα στον χειμώνα. Στα τέλη του Μάρτη είναι δεκάδες τα μικρά σε όλα τα σημεία της λίμνης.

Παράλληλα άρχισαν να καταφτάνουν και να ζευγαρώνουν και οι πρώτοι νεροβάτες Gerris lacustris. Κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο πολλοί. Σύντομα θα παρουσιαστούν πάρα πολλά μικρά τους. Ακόμα δεν υπάρχει αρκετή τροφή από όσο μπορώ να δω. Από τον Μάη και μετά είναι πολλά τα έντομα που πέφτουν στο νερό και τότε υπάρχει αφθονία τροφής για αυτούς.

megaro2

Είναι ορατή η παγωμένη επιφάνεια του νερού της λίμνης στις 14-2-2004

Παράλληλα, από τις αρχές του Μάρτη άρχισαν να βγαίνουν τα νέα φύλλα των καλαμιών. Τον χειμώνα τα περσινά φύλλα ξεράθηκαν και τα έκοψα για να μην πέσουν μέσα στο νερό όπου θα σάπιζαν και θα επιβάρυναν το νερό με θρεπτικά συστατικά. Αυτή είναι μια εργασία που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο. Από τις ρίζες, αλλά και από τα σημεία που βρίσκονταν τα παλιά φύλλα, ξεκίνησαν οι νέοι βλαστοί.

Ταυτόχρονα ξεκινάει η ορατή ζωή αυτές τις ημέρες. Πολλές λάρβες διαφόρων εντόμων εκκολάπτονται και αρχίζουν το κυνήγι για την επιβίωση. Οι πιο πολλές ζουν ακόμα μέσα στην άλγη, στον βυθό και στις άκρες της λίμνης. Όταν έβγαλα μερικές μάζες άλγης από κάποια σημεία, μέσα σε αυτές βρήκα διάφορα έντομα, λάρβες, αλλά και είδη σκαθαριών. Όλα αυτά τα έντομα ξεκινούν από αυγά που υπήρχαν μέσα στη λίμνη όλο τον χειμώνα και περίμεναν την άνοδο της θερμοκρασίας για να ξεκινήσουν την ζωή τους.

Σε αυτή την φωτογραφία φαίνονται δυο είδη λάρβας με έντονες διαφορές στο σώμα τους, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να πω σε ποιο είδος λιβελλούλας ανήκει η κάθε μια από αυτές.

 

Ως γνωστό, πολλές λάβρες λιβελλούλας, μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα περνούν μια ή και περισσότερες φάσεις μέσα στο νερό. Κάποιες φορές χρειάζονται μέχρι και 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί ο κύκλος και να γίνουν τέλεια έντομα. Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τις λάβρες των διαφόρων ειδών λιβελλούλας γιατί συνήθως μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

 

6 - 3 - 2004: Τα πρώτα βλαστάρια από τις ρίζες των περσινών φυτών.

30 - 3 - 2004 : Το ίδιο σημείο μετά από μερικές μέρες...

 


 

Κάποιες φορές ο καιρός ξεγελάει με τις αστάθειες του τους ζωντανούς οργανισμούς μέσα στο νερό. Παράδειγμα είναι αυτή η Λιβελλούλα Anax imperator, που φρόντισε να μεταμορφωθεί από λάρβα νωρίτερα από ότι έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει στην όχθη της λίμνης για 2 μέρες, χωρίς όμως να μπορεί να πετάξει, αφού οι θερμοκρασίες δεν ήταν οι κατάλληλες ακόμα. Την πρώτη μέρα βρέθηκε μέσα στο νερό (κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι λιβελλούλες) χωρίς να μπορεί να βγει, παρά τις προσπάθειες που έκανε, αφού τα φτερά της βρέθηκαν κολλημένα στην επιφάνεια του νερού. Τελικά το πιο πιθανό είναι μετά από την δεύτερη μέρα να έπεσε θύμα του βάτραχου κάποιου πουλιού ή κάποιας από τις γάτες που κυκλοφορούν στα πέριξ...

 

 
 





• ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ