gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Ceratophyllum demersum

 

Φωτογραφία: ΓΗ & ΥΔΩΡ


Ξεκινώντας ένα νέο ενυδρείο δεν θα μπορούσε να γίνει φυσιολογικά τίποτα λάθος σήμερα. Διαβάζοντας και ακολουθώντας τις οδηγίες των ανθρώπων που είναι γνώστες, όλα λειτουργούν σωστά και τα φυτά και τα ψάρια δείχνουν να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ξαφνικά όμως, μετά από λίγο καιρό ξεσπά μια ανάπτυξη άλγης που σύντομα καλύπτει τα πάντα μέσα στο ενυδρείο, φυτά, ξύλα, πέτρες, τζάμια, και δεν σταματά χωρίς να γίνει επέμβαση από έξω. Πως μπορεί να αποφύγει κανείς μια τέτοια εξέλιξη;

Ceratophyllum demersum στο 1ο ενυδρείο στερεωμένο με πέτρες στο βυθό.

Φωτογραφία: ΓΗ & ΥΔΩΡ

Πρόκειται για ένα μόνιμο θέμα στις συζητήσεις μεταξύ χομπιστών και επανέρχεται κάθε τόσο, όταν κάποιος στήνει ένα νέο ενυδρείο. Τι μπορεί να κάνει κανείς εναντίον της άλγης; Φυσικά δεν μιλάμε για ένα μόνο είδος άλγης, αλλά για τις πιο πολλές από αυτές. Αυτό που προτείνεται από πολλούς χομπίστες που ασχολούνται με τα φυτεμένα ενυδρεία, σαν λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η τοποθέτηση από την αρχή στο ενυδρείο φυτών ταχείας ανάπτυξης. Αυτά τα φυτά πρέπει να μην είναι απαιτητικά σε ότι αφορά τις συνθήκες του νερού και να μπορεί να τα βρίσκει κανείς εύκολα, ώστε από την αρχή να προλαβαίνουν την ανάπτυξη της άλγης καταναλώνοντας τα στοιχεία που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη της. Αυτό χρειάζεται ουσιαστικά μέχρι τα υπόλοιπα φυτά να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να αρχίσουν να αναπτύσσονται ανταγωνιζόμενα τις άλγες.

Σε αυτή την κατηγορία των φυτών ταχείας ανάπτυξης ανήκουν και τα φυτά Ceratophyllum demersum και  Ceratophyllum submersum που υπάρχουν στη φύση σε όλο σχεδόν το κόσμο και βέβαια και στην Ευρώπη. Πρόκειται για καθαρά υδρόβια φυτά και έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα. Μετά από μια μικρή περίοδο προσαρμογής, αν τα πάρουμε από την φύση με χαμηλή θερμοκρασία νερού, σύντομα αρχίζουν να αναπτύσσονται και στο τροπικό ενυδρείο με μεγάλη ταχύτητα. Μπορούμε να τα αφήσουμε απλά να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού ή να τα φυτέψουμε σε μάτσα στον βυθό του ενυδρείου. Επειδή δεν πρόκειται για ακριβό φυτό και μπορούμε εύκολα να το αποκτήσουμε, όταν περάσει η πρώτη επικίνδυνη περίοδος του ενυδρείου και τα υπόλοιπα φυτά αρχίσουν να δείχνουν ότι έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται, μπορούμε να το αποχωρισθούμε χωρίς τύψεις! Μια καλή λύση είναι να το δώσουμε σε φίλους χομπίστες που ίσως το χρειάζονται. Εμείς το έχουμε χρησιμοποιήσει σε στήσιμο νέων ενυδρείων και πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ βοηθά τον πρώτο καιρό στην αποφυγή της άλγης που έχει την τάση να παρουσιάζεται τον πρώτο καιρό.

Στρώμα Ceratophyllum demersum σε ρυάκι, κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Φωτογραφία: H. Schoepfel

Πρόκειται για γνήσια υδρόβια φυτά, χωρίς ρίζες. Επιπλέουν κάτω από την επιφάνεια του νερού ή σε κάποιες περιπτώσεις πιάνονται με ριζίδια στο βυθό. Οι βλαστοί, που είναι με τυχαίες διακλαδώσεις, έχουν κόμπους, από τους οποίους ξεκινούν φύλλα, σαν πιρούνια, με πολύ λεπτές (Ceratophyllum submersum) ή πιο παχιές (Ceratophyllum demersum) απολήξεις. Προτιμούν νερά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συνήθως στάσιμα ή με μικρή ροή.

Είναι πολύ εύκολη η προσαρμογή του στο ενυδρείο και μπορεί σε λίγες μόνο μέρες να διπλασιάσει τον όγκο του. Μπορεί να φτάσει σε μήκος γρήγορα το 1 ή και 1,5 μέτρο (στην φύση φτάνει έως και τα 3 μέτρα !)  και γι αυτό πρέπει να το ελέγχουμε συχνά και να το περιορίζουμε, γιατί μπορεί να μειώσει το διαθέσιμο φως στα φυτά που είναι φυτεμένα στον βυθό, αφού εύκολα πιάνει όλη την επιφάνεια του νερού του ενυδρείου. Από την άλλη μεριά, είναι φυτό που προσφέρει στα μικρά ψάρια και τα νεογέννητα καταφύγιο, αφού μπορούν να κρύβονται μέσα στους πυκνούς βλαστούς του. Το pΗ και η σκληρότητα του νερού δεν φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο στην ανάπτυξή του.

Για μας όμως έχει και έναν ακόμα ρόλο να παίξει. Από αυτά που έχω διαβάσει είναι ιδανικό φυτό για την λίμνη. Με τον καιρό σχηματίζει θάμνους σε κάποια σημεία που το καλοκαίρι χρειάζεται να κλαδεύονται για να τους κρατάμε υπό έλεγχο. Όταν η θερμοκρασία πέσει τον χειμώνα κάτω από 12 - 15 oC μαζεύεται στον βυθό αλλάζοντας χρώμα και υφή μέχρι την επόμενη άνοιξη που ξαναφουντώνει και αρχίζει πάλι να αναπτύσσεται γρήγορα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας και κατά επέκταση του φωτός. Θα το βάλουμε όταν θα είναι έτοιμη η λίμνη μας και θα επανέλθουμε έχοντας προσωπικές πλέον εμπειρίες για την συμπεριφορά του σε εξωτερικό χώρο.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ