gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Tetraodon cutcutia  Hamilton - Buchanan 1822

 

 

 

Μετά από αρκετή σκέψη και παρακινημένος από το εντυπωσιακό σχήμα τους αλλά και την ξεχωριστή κίνηση τους, αποφάσισα να βάλω σε ένα ενυδρείο μερικά άτομα από αυτή την οικογένεια. Ξέρω ότι πρόκειται για ψάρια με ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού από την μια μεριά έχουν απαιτήσεις στο είδος τροφής που θα δεχτούν, αλλά και το ότι δεν είναι τα καταλληλότερα ψάρια για να συμβιώσουν με άλλα είδη. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ένα νέο ενυδρείο με ότι αυτό συνεπάγεται σε χώρο κλπ.

 

 

Ξεκίνησα με 4 άτομα σε ένα ενυδρείο 135 λίτρων με μερικές πέτρες μέσα και κάποια λίγα φυτά. Σύντομα διαπίστωσα ότι ήταν πολλά αυτά τα 4 για τον χώρο που τους διέθεσα. Τα δυο από αυτά βρέθηκαν να είναι μόνιμα κρυμμένα πίσω από κάποια πέτρα. Τα άλλα δυο είχαν χωρίσει κατά κάποιο τρόπο το ενυδρείο σε δυο περιοχές. Αναγκάστηκα να βγάλω τα άλλα δυο και να τα μεταφέρω σε άλλο όμοιο ενυδρείο.

 

 

Μερικές από τις ιδιαιτερότητες αυτών των ψαριών είναι οι εξής:

~ Δεν δέχονται καμία άλλη τροφή πέρα από ζωντανή και κατεψυγμένη. Τους δίνω τώρα κατεψυγμένη, Δάφνιες και ζωντανές λάρβες κουνουπιών. Παράλληλα τους δίνω και μερικά σαλιγκάρια από τα άλλα ενυδρεία, τα οποία και τσακίζουν στην κυριολεξία. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακούγεται δυνατά ο ήχος που κάνουν όταν τα σπάνε. Δεν ξέρω βέβαια μέχρι πότε θα βρίσκω σαλιγκάρια, αφού δεν τρώνε το είδος Melanoides tuberculata γιατί το κέλυφος τους είναι πολύ σκληρό για τα δόντια τους. Αυτά που τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση είναι τα Lymnaea stagnalis. Κάθε άλλη προσπάθεια με τροφή εμπορίου απέτυχε παταγωδώς. Ήταν γνωστό αυτό, αλλά από περιέργεια έκανα κάποιες προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα.

~ Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι αυτή που αναφέρω πιο πάνω, ότι δηλαδή απαιτούν ένα αποκλειστικό ενυδρείο. Αυτό το έχω τηρήσει και δεν θα κάνω προσπάθεια να τα βάλω με άλλα ψάρια για να μην έχω απώλειες. Πάντως αξίζει τον κόπο να έχει κανείς ένα ενυδρείο με 2-3 άτομα αυτού του είδους γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κίνηση τους και η συμπεριφορά τους.

 

Κανονικό χρώμα...

...και όταν είναι σε άμυνα.

Είναι χαρακτηριστικές οι αλλαγές που έχουν στο χρώμα τους ανάλογα με την διάθεση τους. Οι σκουρόχρωμες βούλες που έχουν πάνω στο σώμα τους είναι φυσιολογικά πιο σκούρες από το γενικό χρώμα του σώματος τους. Όταν όμως πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποιο άλλο στις αψιμαχίες που έχουν κατά καιρούς οι βούλες αυτές καταλήγουν να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμες σαν να τα βλέπει κανείς σε αρνητική φωτογραφία!!! Η δεύτερη αντίδραση τους σε τέτοιες περιπτώσεις καυγάδων είναι το φούσκωμα του σώματος τους που τα κάνει να μοιάζουν σαν μπάλα του τένις. Κάποιες φορές έτυχε να δω κάποιο από αυτά να φουσκώνει, αλλά δυστυχώς εκείνες τις στιγμές δεν είχα στα χέρια μου την φωτογραφική μηχανή..

 
 





• ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ