gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Tanichthys albonubes Lin, 1932

While cloud minnow

 

Ζευγάρι Tanichthys albonubes (πάνω το αρσενικό)

Φώτο: Bruno Cavignaux

 

 

Ανήκει στην οικογένεια Cyprinidae στην Τάξη Cypriniformes και προέρχεται από την Νότια Κίνα στην περιοχή του Hongkong και της Καντόνας. Είναι από τα είδη που δεν δημιουργούν δυσκολίες στην διατήρηση τους σε ενυδρείο. Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίστηκε ένα νέο είδος, το Tanichthys micragemmae (Freyhof & Herder, 2001) από την περιοχή του κεντρικού Βιετνάμ, το οποίο έχει τις ίδιες απαιτήσεις και ζει στις ίδιες συνθήκες.

Φτάνει τα 4 εκ. μήκος και μπορούμε να το κρατήσουμε σε ομάδα μέσα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρων με άλλα μικρά ψάρια ή σε ενυδρείο μόνα τους το οποίο μπορεί να είναι ακόμα και 25 λίτρων. Αυτό βέβαια θεωρείται το κατώτερο όριο που είναι καλό να το αποφεύγουμε.

Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή, από 18 °C έως 22 °C και το ρΗ μεταξύ 6 και 8. Σε θερμοκρασία πάνω από 25 °C χάνουν το έντονο χρώμα τους, δείγμα ότι δεν νοιώθουν ιδιαίτερα βολικά. Περιστασιακά αντέχουν χωρίς πρόβλημα και θερμοκρασίες μέχρι και 10°C. αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ενυδρείο χρειάζονται πολλά φυτά, αφού και στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν σε σημεία με ανάλογες συνθήκες. Το υπόστρωμα πρέπει να είναι σκουρόχρωμο και ο φωτισμός όχι έντονος. Προτιμούν να κολυμπούν στην μέση του ενυδρείου και κοντά στην επιφάνειά του.

Την περίοδο ζευγαρώματος τα αρσενικά έχουν έντονα χρώματα και γίνονται μερικές αθώες αψιμαχίες μεταξύ τους. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε αναπαραγωγή είναι να βάλουμε 2 αρσενικά και 4 θηλυκά σε ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο 20 λίτρων. Με θερμοκρασία πάνω από 20 °C ζευγαρώνουν και μπορούμε να βγάλουμε τα ενήλικα ψάρια από το ενυδρείο μετά από μια εβδομάδα και να μείνουν εκεί τα αυγά. Μετά από 48 ώρες θα δούμε τον γόνο, τον οποίο μπορούμε να ταΐσουμε μετά από 5 έως 7 μέρες, ακόμα και με τριμμένη τροφή σε flakes.

Γενικά θεωρούνται ψάρια αρχαρίων και την εποχή που οι γνώσεις και η τεχνολογία ήταν ακόμα στην αρχή της, στη Γερμανία, αυτό το είδος το ονόμαζαν "Νέον του εργάτη", αφού τα Neon (Paracheirodon innesi) ήταν ακριβά και δύσκολα στην συντήρηση τους και τα T. albonubes, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, μοιάζουν πολύ με αυτά και ήταν πολύ πιο φθηνά. Αυτή η κοινή ονομασία τα τελευταία χρόνια έπαψε να είναι σε κυκλοφορία, αφού δεν υπάρχει πλέον η διαφορά στην τιμή.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ