gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

ΣΑΛΜΟΝΙΔΕΣ (Characiformes)

 

Οι σαλμονίδες είναι μια πολύ μεγάλη Τάξη που αριθμεί περισσότερα από 1500 είδη και που προέρχονται από όλα τα νερά της Νότιας Αμερικής και κάποια από αυτά από την Αφρική. Μαζί με τα ζωοτόκα, είναι από τα πιο αγαπημένα ψάρια για τα κοινωνικά ενυδρεία σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος, πέρα από τα ωραία χρώματα τους, είναι και το γεγονός ότι είναι ψάρια μικρόσωμα στην πλειοψηφία τους και άρα κατάλληλα για μικρά ενυδρεία, πολύ ζωηρά, που δίνουν ζωντάνια σε ένα ενυδρείο και ζουν πάντα σε ομάδες αφού είναι σμηνόψαρα.

Η Τάξη Characiformes περιλαμβάνει τις παρακάτω οικογένειες:

 

Prochilodontidae
Curimatidae
Chilodontidae
Anostomidae
Ctenoluciidae
Hepsetidae
Erythrinidae
Lebiasinidae
Hemiodontidae
Parodontidae
Gasteropelecidae
Crenuchidae
Characidae
Citharinidae
Distichodontidae
Serrasalmidae

 

 Ξεχωρίζουν από το μικρό πτερύγιο που έχουν όλα σχεδόν τα είδη στην ράχη, μεταξύ του ραχιαίου και του ουραίου πτερυγίου. Αυτό το πτερύγιο δεν έχει ακτίνες όπως όλα τα άλλα, είναι ένας σαρκώδης λοβός και λέγεται λιπώδες πτερύγιο. Φυσικά υπάρχουν και κάποια άλλα ψάρια που διαθέτουν αυτό το πτερύγιο, αλλά όχι στην έκταση που το έχουν οι σαλμονίδες.

Είναι ψάρια που κολυμπούν σε ανοιχτά σημεία στο νερό, αλλά χρειάζονται χώρους για να μπορούν να αποτραβηχτούν όταν το θελήσουν και αυτό γίνεται και στην φύση, αφού ζουν σε μικρά υδάτινα περιβάλλοντα με νερό στάσιμο ή που ρέει πολύ αργά και γύρω τους υπάρχουν πάντα οι όχθες με την πλούσια βλάστηση στην οποία μπορούν να καταφεύγουν. Στο ενυδρείο πρέπει να φροντίσουμε να μην έχουμε έντονο φωτισμό και αν χρειάζεται μπορούμε να βάλουμε και μερικά φυτά επιφανείας. Επίσης είναι προτιμότερο να έχουμε σχετικά σκουρόχρωμο υπόστρωμα. Αυτό τα κάνει να νοιώθουν πιο άνετα και έτσι δείχνουν πιο καλά τα χρώματα τους.

Το νερό πρέπει να είναι ελαφρά όξινο, με pH γύρω στο 6,5 και χαμηλή σκληρότητα. Για μερικά από αυτά όμως, όπως και σε περιπτώσεις αναπαραγωγής, πρέπει να διαθέτουμε πολύ μαλακό και όξινο νερό.

Μπορούμε πολύ καλά να τα συνδυάσουμε σε ένα ενυδρείο με μικρόσωμες κιχλίδες, γατόψαρα και άλλα είδη της ίδιας τάξης. Πρέπει να αποφεύγουμε να τα κρατάμε μαζί με μεγάλες κιχλίδες και γενικά ψάρια που έχουν έντονη περιοχική συμπεριφορά, γιατί ιδιαίτερα σε εποχές ζευγαρώματος τους, αυτά τα ψάρια γίνονται πολύ ενοχλητικά και περιορίζουν και στρεσάρουν τις σαλμονίδες.

Πρέπει να τα κρατάμε σε ομάδες τουλάχιστον 7-8 ατόμων για να δούμε την πραγματική τους συμπεριφορά. Τα αρσενικά κάποιες φορές παρουσιάζουν προσωρινή περιοχική συμπεριφορά, ανταγωνίζονται τα άλλα αρσενικά, χωρίς όμως να γίνονται σοβαρές αψιμαχίες. Η αναπαραγωγή τους δεν είναι εύκολη. Τα αυγά πρέπει να τα διατηρήσουμε σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα στο ενυδρείο που έχουμε τα ψάρια.

Στις σαλμονίδες υπάρχουν πολλές οικογένειες, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ δημοφιλείς. Οι πιο γνωστές είναι:

Η οικογένεια  Characidae στην οποία ανήκουν τα πιο γνωστά γένη που βρίσκονται στα ενυδρεία, όπως είναι τα είδη Hemigrammus sp. (Hemigrammus bleheri, Hemigrammus erythrozonus), Hyphessobrycon sp. (Hyphessobrycon pulchripinnis, Hyphessobrycon erythrostigma), Paracheirodon sp. (Paracheirodon innesi, Hasemania nana).

Η οικογένεια  Anostomidae   (Anostomus anostomus),

Η οικογενεια  Gasteropelecidae   (Carnegiella strigata)

... και τα γνωστά σε όλους και σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένα είδη πιράνχας, που ανήκουν στην οικογένεια Serrasalmidae.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ