gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Iriatherina Werneri

Meiken, 1974

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

 

 

Foto: www.seriouslyfish.com

 

 

 

Χαρακτηριστικά:

H Iriatherina είναι ένα ψάρι με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Τα αρσενικά έχουν ένα πρώτο ραχιαίο πτερύγιο το οποίο είναι μεγάλο και φαρδύ σαν "φτερό ανεμιστήρα" και ένα δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο με εξαιρετικά μακριές ίνες. Έχουν λεπτό σώμα και χρώμα ασημί-καφέ με χρυσές ανταύγειες.
Τα πτερύγια τους μπορεί να είναι μαύρα-γκρι και να έχουν τελειώματα σε κόκκινους και ροζ χρωματισμούς, όπως και η διχαλωτή ουρά τους.
Τα θηλυκά του είδους δεν έχουν τόσο έντονα χρώματα και έχουν μικρότερα πτερύγια.
Το μέγεθος της δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά.
Οι Iriatherinas από την Νέα Γουινέα είναι συνήθως λίγο πιο σκούρες σε σχέση με αυτές της Αυστραλίας που έχουν πιο έντονο το ασημί χρώμα και αντί για καφέ παίρνουν ένα πιο κιτρινοπράσινο χρώμα, ειδικότερα τα αρσενικά.

 

Βιότοπος:

Τις βρίσκουμε σε αφθονία σε βαλτώδεις εκτάσεις, μικρές λίμνες και ήρεμα ρυάκια των ποταμών Fly, Pahoturi, Morehead στο νότιο τμήμα της Νέας Γουινέας.
Συνήθως αυτές οι λιμνούλες είναι πνιγμένες από υδρόβια αλλά και παράκτια βλάστηση. Το βάθος των νερών κυμαίνεται από 20 έως και 120 εκατοστά.
Η θερμοκρασία είναι μεταξύ 24 έως και 30c και το PH από 5,2 έως και 6.5.
Επίσης τις συναντάμε και στην Αυστραλία σε παραποτάμους και λιμνούλες των ποταμών Jardine, Edward, Harmer, στους βάλτους Arafura και γενικότερα σε όλη την βόρεια επικράτεια. Σε όλα τα σημεία αυτά η βλάστηση, υδρόβια και παράκτια είναι άφθονη.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 23 έως και 30c και το PH από 5.5 έως και 7.2

 

 

 

 

Foto: www.aqua-szene.de

 

 

 

 

Διατήρηση στο ενυδρείο:

Σε ένα ενυδρείο άνω των 60 εκατοστών μήκους και όχι λιγότερο από 60 λίτρα μπορεί να φιλοξενηθεί μια ομάδα των 7-8 ατόμων, περισσότερο μήκος και λίτρα θα ήταν επιθυμητά ώστε να μπει μια ομάδα των 13-15 ατόμων και άνω για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να μπορέσουμε να δούμε τον χορό και την μεγαλειώδη επίδειξη των αρσενικών γύρω από τα θηλυκά.
Το νερό θα πρέπει να είναι μαλακό και δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 7 ph.
Μπορούν να προσαρμοστούν σε σκληρότερο νερό αλλά δεν είναι σίγουρο αν μας δείξουν τα καλύτερα χρώματα τους και το σκληρό νερό τα καθιστά πιο ευπαθή σε ασθένειες.
Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 25 έως και 27 c.
Είναι ειρηνικότατο είδος και απολύτως κατάλληλα για κοινωνικό ενυδρείο με ψάρια που έχουν τις ίδιες ανάγκες σε παραμέτρους του νερού, επίσης λόγω του πολύ μικρού στόματος τους είναι ασφαλή να τοποθετηθούν με πολύ μικρά ψάρια όπως και γαρίδες.
Προτιμούν το ενυδρείο να είναι πολύ καλά φυτεμένο, επίσης ο βυθός του καλύτερα να είναι σκούρος, έτσι θα μας δείξουν τα καλύτερα χρώματα τους.
Από τροφή θα δεχτούν 2-3 φορές την εβδομάδα φυλλαράκι καλής ποιότητας,3-5 φορές την εβδομάδα ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή (bloodworm, artemia, λάβρες κουνουπιών, δάφνιες). Προσοχή η τροφή να είναι μικρού μεγέθους για να χωράει στο στόμα τους.
Χωρίστε το τάισμα σε 2 μέρη της ημέρας, ασχέτως χρονικής διάρκειας μεταξύ τους.
Νηστεία μια φορά στις 10 μέρες είναι επιθυμητή.
Απαιτούν μικρές αλλαγές νερού, να μην ξεπερνούν το 30% εβδομαδιαία.
Δεν θα ανεχθούν καθόλου τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και των παραμέτρων του νερού, ούτε την αμμωνία και τα νιτρώδη ούτε καν σε μικρές συγκεντρώσεις, φροντίστε για την καλή ποιότητα νερού.

 

 

 

 

Foto: aquatic-terrors.com

 

 

 

Αναπαραγωγή:

Εύκολο στο ζευγάρωμα, δύσκολο όμως να μεγαλώσει ο γόνος.
Mπάρει να ζευγαρώσει και να μεγαλώσει -αν και σπάνιο- ο γόνος στο κυρίως τανκ αν έχει μέσα μόνο Iriatherinas.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, βάζουμε σε ένα ενυδρείο (40 λίτρα με ένα αερόφιλτρο είναι μια χαρά) που έχουμε τοποθετήσει αρκετή ποσότητα java moss ή εναλλακτικά μια ιδιότυπη "σφουγγαρίστρα" -mop (μαλλί σε χρώμα πράσινο ή μαύρο το οποίο το έχουμε πιάσει με έναν φελλό ή ένα κομμάτι φελιζόλ έτσι ώστε να το κρατάει στην επιφάνεια και να δείχνει σαν ένα ανάποδο δέντρο) 1 κυρίαρχο αρσενικό με 2-3 θηλυκές ή αν έχουμε μεγαλύτερο ενυδρείο 3 αρσενικά με 3-4 θηλυκά και ταΐζουμε πλούσια τροφή καθημερινά 2 φορές την ημέρα.
Το νερό ιδανικά θα πρέπει να είναι μαλακό με ph κάτω του 6.7 και θερμοκρασία 27c.
Αφήνουμε εκεί τα ψάρια για 10 μέρες και μετά τα αφαιρούμε αφήνοντας μέσα την java moss ή το μαλλί αντίστοιχα διότι εκεί έχουν αποθέσει τα αυγά τους.
Σε 8-10 περίπου μέρες θα δούμε τον γόνο να κολυμπάει στην επιφάνεια του νερού, μετά την δεύτερη μέρα μπορούμε να ξεκινήσουμε να ταΐζουμε.
Το τάισμα και μεγάλωμα του γόνου είναι το δύσκολο σημείο, θέλουν πολύ μικρή τροφή για να χωρέσει στο στόμα τους. Ιδανικά θα πρέπει να έχουμε πολύ ινφουσόρια στο ενυδρείο τους για τις πρώτες μέρες, μια άλλη τροφή ιδανική γι αυτά είναι ο βρασμένος κρόκος αυγού και τριμμένος σε σκόνη ή έτοιμος κρόκος σε σκόνη, αν έχουμε διαθέσιμο green water είναι επίσης μια εξαιρετική τροφή για αυτά, επίσης μπορούμε να μεγαλώσουμε τον γόνο σε green water, μεταφέροντας τα αυγά εκεί να εκκολαφθούν, έτσι θα έχουν έτοιμη τροφή τις πρώτες μέρες αφού στην φύση τρέφονται από μικροάλγες και οργανισμούς που ζουν σε αυτές. Θα πρέπει να τροφοδοτούμε το ενυδρείο με φρέσκο green water ανά 2 μέρες. Αν έχουμε διαθέσιμη ζωντανή τροφή εξαιρετικά μικρού μεγέθους καλό είναι να δοκιμάσουμε να ταΐσουμε.
Αυτές τις πρώτες μέρες θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αμμωνία - νιτρώδη -νιτρικά. Δεν θα πρέπει να τα ανιχνεύουμε καν.
Οι καθημερινές αλλαγές νερού από την στιγμή που θα αρχίσουμε να ταΐζουμε θα πρέπει να γίνονται χωρίς να μεταβληθεί καθόλου η θερμοκρασία και η σκληρότητα του νερού.
Μετά τις 10-15 μέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε να ταΐσουμε νεοεκκολαφθήσα αρτέμια, μετά τις 35-40 ημέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε μεγαλύτερες ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές όπως cyclops, dafnia κ.α.
Ιδανικά ταΐζουμε 2 με 3 φορές την ημέρα για τους πρώτους 2 μήνες.
Στο κυρίως ενυδρείο μπορούνε να πάνε όταν δεν θα χωράνε στο στόμα των συγκατοίκων τους.
Όταν φτάσουν τα 2 εκατοστά ξεκινούν να δείχνουν τα υπέροχα χρώματα τους
Κατά το πρώτους 6-7 μήνες και με μέγεθος περίπου 3 εκατοστά μπαίνουν στην σεξουαλική ωρίμανση.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ