gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Hyphessobrycon pulchripinnis  Ahl 1937

Lemon tetra

 

 

photo: Hans J. Mayland

Ανήκει στην οικογένεια Characidae και προέρχεται από την Νοτια Αμερική και συγκεκριμένα από τον RioTapajos στην κεντρική Βραζιλία. Ζει σε ρηχά νερά και σε σημεία με αρκετά φυτά.

Φτάνει σε μήκος μόλις τα 4 - 5 cm και είναι τυπικό σμηνόψαρο. Ένα ενυδρείο τουλάχιστον 100 λίτρων και μια μεγάλη, όσο γίνεται, ομάδα, είναι απαραίτητα για την καλή διαβίωση του. Πρέπει δηλαδή να διατηρείται σε ομάδα τουλάχιστον 8 - 10 ατόμων και να υπάρχει στο ενυδρείο αρκετός ελεύθερος χώρος για να κολυμπά, αλλά και πυκνοφυτεμένες περιοχές για να μπορεί να κρύβεται.

Η φροντίδα του Lemon tetra είναι εύκολη. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά τις τιμές του νερού του ενυδρείου και προτιμά συχνές αλλαγές σε μικρές ποσότητες. Μπορεί να τραφεί χωρίς πρόβλημα με τροφές σε φυλλαράκι. Για την αναπαραγωγή χρειάζεται όμως και ζωντανή τροφή. Κατάλληλη θερμοκρασία είναι 23 έως 25 , αλλά για μικρά χρονικά διαστήματα δεν έχει πρόβλημα και σε θερμοκρασίες 17   ή και χαμηλότερη.

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε τα δυο φύλα, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα. Μεγαλώνοντας τα αρσενικά αναπτύσσουν στην άκρη του εδρικού πτερυγίου μια πλατιά μαύρη γραμμή, η οποία στα θηλυκά λείπει τελείως ή είναι λιγότερο φανερή και έντονη.

Δυστυχώς η αναπαραγωγή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα θηλυκά δεν είναι εύκολο να κάνουν αυγά αλλά και τα ζευγάρια πρέπει να βρεθούν μεταξύ τους μέσα στο σμήνος και όχι να αποφασίσει ο χομπίστας πιο αρσενικό με πιο θηλυκό θα ζευγαρώσει. Επιπλέον, και αν ακόμα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ζευγάρι έτοιμο, είναι πολύ δύσκολο να πιάσουμε τα συγκεκριμένα ψάρια γιατί είναι πολύ γρήγορα στις κινήσεις τους και είναι δύσκολο να ξέρουμε κάθε στιγμή πιο είναι αυτό που έχουμε στόχο να συλλάβουμε με την απόχη. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι κατάλληλα για ζευγάρωμα είναι τα ενήλικα ψάρια, αυτά που είναι δηλαδή τουλάχιστον 18 μηνών. Αυτό που βοηθά πάντως είναι η προσθήκη στο διαιτολόγιο τους ζωντανής τροφής.

photo: J. Elias

Το νερό στο ενυδρείο ζευγαρώματος πρέπει να είναι μαλακό (κάτω από 10 °dGH) και το ΡΗ  6,6 έως 6,8. Η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται από 24 έως 28 C°. Το ενυδρείο ζευγαρώματος δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό γιατί τα ψάρια έχουν έντονη διαδικασία ζευγαρώματος. Μια πυκνή συστάδα από φυτά σε μια μεριά του ενυδρείου που να πιάνει από τον βυθό μέχρι την επιφάνεια του νερού είναι το κατάλληλο σημείο για να γεννήσουν. Το ζευγάρι πρέπει να μπει στο ενυδρείο από το βράδυ και αν ταιριάζει, θα ζευγαρώσει το επόμενο πρωί. Η διάθεση για ζευγάρωμα ενισχύεται αν μπορούμε να βάλουμε το ενυδρείο σε σημείο που να το χτυπούν οι πρώτες ακτίνες του ηλίου. Μετά το ζευγάρωμα πρέπει οι γονείς να απομακρυνθούν αμέσως από το ενυδρείο γιατί έχουν την τάση να τρώνε τα αυγά τους. Μετά από 20 μέχρι 28 ώρες βγαίνουν οι λάρβες και κρέμονται σε διάφορα σημεία των φυτών. Μόνο όταν αρχίσουν να κολυμπούν ελεύθερα, δηλαδή μετά από τρεις έως έξι μέρες πρέπει να αρχίσουμε να τα ταΐζουμε με Cyclops- και Artemia- Nauplii.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ