gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 



Carinotetraodon travancoricus  (HORA & NAIR, 1941)

dwarf puffer
 

 

 

Ο μικρότερος από τα γνωστά μέχρι τώρα είδη των puffers, με μέγεθος που δεν ξεπερνάει τα 3 cm, είναι το ιδανικό ψαράκι για ένα σχετικά μικρό ενυδρείο. Πρόκειται για puffer καθαρά γλυκού νερού, σε αντίθεση με τα πιο πολλά είδη που προτιμούν υφάλμυρο ή θαλασσινό νερό.

Όταν λέμε βέβαια μικρό ενυδρείο δεν εννοούμε 20 ή 30 λίτρων. Παρόλο που είναι πολύ μικρό ψάρι, αν το κρατήσουμε μαζί με άλλα άτομα του είδους του πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να γίνει πολύ επιθετικό όσο μεγαλώνει ηλικιακά, και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται να ζευγαρώσει. Άρα στο ενυδρείο μας πρέπει να έχουμε αρκετές κρυψώνες που θα σχηματίζονται από ξύλα, ρίζες αλλά και φυτά. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και ελεύθερος χώρος για να κινούνται.

Καλό είναι να μην τα βάζουμε μαζί με άλλα είδη. Απαγορεύεται να μπουν σε ενυδρείο μαζί με Guppies, αλλά και με κιχλίδες. Γενικά προτιμάται βιοτοπικό ενυδρείο και αν χρειαστεί μπορούμε να τα βάλουμε μαζί με είδη όπως είναι τα Barbs που είναι γρήγορα ψάρια με ανάλογο μέγεθος.

Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και έχουμε ζευγάρι, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ζευγαρώσουν. Συνήθως προτιμούν να γεννούν μέσα σε Javamoos, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

 

 

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το είδος αυτό, όπως και τα πιο πολλά είδη puffers, χρειάζονται να τρώνε σαλιγκάρια για να τρίβονται τα δόντια τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα με συνέπεια στο τέλος να τα χάνουμε. Όσοι ασχολούνται συστηματικά με puffers, φροντίζουν και κάνουν εκτροφή σαλιγκαριών μόνο γι αυτό τον λόγο, αφού είναι μονόδρομος το τάισμα τους με αυτά.

Πέρα από τα σαλιγκάρια, τρώνε γενικά ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές και δύσκολα θα συνηθίσουν τροφές σε flakes ή pellets. Γενικά είναι δύσκολα ψάρια στην διατροφή, ενώ δεν ζητάνε πολλά από την χημεία του νερού, όσον αφορά σκληρότητες ή pH.

 

 

Τελικά πρόκειται για είδος που θα πάρουμε μόνο αν είμαστε διατεθειμένοι να φροντίσουμε για την διατροφή τους με σαλιγκάρια και ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή, και φυσικά δεν θα τα βάλουμε με άλλα είδη που θα έχουν μαζί τους πρόβλημα, αφού συνηθίζουν να δαγκώνουν τα πτερύγια άλλων ψαριών, αν αυτά δεν είναι αρκετά γρήγορα ώστε να τα αποφεύγουν. Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τέτοιες συνθήκες καλύτερα να αποφύγουμε να τα βάλουμε στο ενυδρείο μας.

 

 

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ