gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Ulmus parvifolia

φτελιά

 

 

 

Πριν μερικά χρόνια αγόρασα 3 φυτά σε χαμηλή τιμή, και αυτό, γιατί επρόκειτο για φυτά που ήταν φτιαγμένα μπονσάι, αλλά όχι με τον καλύτερο τρόπο. Ήταν φτιαγμένα πρόχειρα, με άτσαλο κλάδεμα και με λίγα λόγια από μαζική παραγωγή.

Τα φυτά αυτά είναι Ulmus parvifolia, ένα είδος φτελιάς που ανήκει στην οικογένεια Ulmaceae και προέρχεται από την Ανατολική Ασία. Υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποια είδη φτελιάς, όπως είναι η Δασοφτελιά (Ulmus laevis) και η Βουνοφτελιά (Ulmus glabra ή Ulmus montana) αλλά αυτά τα είδη έχουν μεγάλα φύλλα και γίνονται γενικά πολύ μεγάλα δένδρα και άρα είναι ακατάλληλα για να γίνουν μπονσάι. Tο Καραγάτσι (Ulmus minor) είναι πιο καλό, αφού δεν έχει πολύ μεγάλα φύλλα και με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να γίνει ωραίο μπονσάι. Εκτός αυτού είναι και φυτό που  βρίσκουμε σε χαμηλά και μεσαία υψόμετρα και άρα δεν χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα όπως άλλα δένδρα που δυσκολεύονται σε περιοχές με ήπιο χειμώνα.

 

Λεπτομέρεια που δείχνει πως είναι τα φύλλα της φτελιάς από την ανατολική Ασία.

 

Πέρασαν διάφορα στάδια, ένα από τα οποία ήταν ο περσινός χειμώνας, που ο πάγος έκαψε τα πιο πολλά κλαδιά, αν και τα φυτά επιβιώσαν και την επόμενη άνοιξη πέταξαν νέα βλαστάρια. Τώρα είναι σε φάση αναδιοργάνωσης.

 

Θάμνος που ξεκίνησε από ένα μπονσάι.

Ένα από τα φυτά μετά από το πρόβλημα του παγετού.

 

Τα φυτά αυτά θεωρούνται κατάλληλα για έναν αρχάριο γιατί δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Θα αντέξουν κάποιες μέρες χωρίς αρκετό νερό, αλλά και σε περιπτώσεις με υπερβολικό πότισμα συνήθως τα βγάζουν πέρα πιο εύκολα από πολλά άλλα είδη. Εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να τα έχουμε όλο τον χρόνο έξω από το σπίτι, αλλά πρέπει να φροντίζουμε να είναι σε σημείο που δεν θα τα βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα θα είναι σε φυλαγμένα σημεία από τον αέρα και τον πιθανό πάγο. Αν τον χειμώνα τα έχουμε σε θερμοκρασία κάτω από 10° C χάνουν τα πιο πολλά φύλλα, αλλά την Άνοιξη βγάζουν νέα βλαστάρια. Μέσα στο σπίτι, κοντά σε ένα παράθυρο, κρατούν το φύλλωμα και τον Χειμώνα.

Αλλαγή χώματος και κόψιμο ρίζας χρειάζονται κάθε 2ο χρόνο όταν είναι νεαρά και κάθε 4 - 5 χρόνια τα φυτά που είναι μεγάλα και μεγάλης ηλικίας. Αυτή η εργασία πρέπει να γίνεται την αρχή της Άνοιξης ή τον Οκτώβρη.

Λίπασμα χρειάζονται την περίοδο ανάπτυξης, από Απρίλη μέχρι Σεπτέμβρη. Ένα υγρό οργανικό λίπασμα ή λίπασμα για γλάστρες είναι ότι πρέπει. Ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας και είναι προτιμότερο να βάζουμε λιγότερη από την προτεινόμενη για γλάστρες ποσότητα.

Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται πολύ εύκολα με μόσχευμα. Τον Ιούνιο ή Ιούλιο μπορούμε να βάλουμε μερικά βλαστάρια σε χώμα και να τα σκεπάσουμε για μερικές μέρες όπως περιγράφεται εδώ. Γρήγορα τα νέα φυτά θα αποκτήσουν ρίζες. Με αυτό τον τρόπο έχω φτιάξει μερικά νέα μπονσάι, αλλά και ένα νέο φυτό το φύτεψα στη γη και τώρα, μετά από 5 χρόνια, έχει γίνει ένας θάμνος ύψους πάνω από 2 μέτρα. Αυτός φαίνεται στην φωτογραφία πιο πάνω.


Το forum μας:

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ