gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Ficus neriifolia regularis (Salicifolia)

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΙΜΙΣΙΑΡΗ

 

 

 

 

Γενικές πληροφορίες:
Ficus Salicifolia, επίσης γνωστός ως Ficus neriifolia regularis, willow leaf fig, ή narrow leaf fig, είναι ένα αειθαλές τροπικό είδος φίκου που προέρχεται από την Ινδονησία. Τα νεαρά φύλλα έχουν το χρώμα του μπρούτζου, έχοντας την ιδιότητα να στρίβουν (κατσαρώνουν) δεξιά η αριστερά πριν φτάσουν το τελικό τους μέγεθος που είναι 3 – 5 cm και το σχήμα να μοιάζει με το φύλλο της ιτιάς.

Το χρώμα του φλοιού είναι γκρίζο, και ο κορμός αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς εμφανίζοντας εναέριες ρίζες από τον κορμό και τα κλαδιά εάν μεγαλώνει σε σκιερό και υγρό μέρος. Το άνθος και στην συνέχεια ο καρπός είναι μικρής σημασίας, που τις περισσότερες φορές περνάει απαρατήρητο.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα από μόσχευμα σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους το καλοκαίρι. Τα δένδρα μπορούν να φυτευτούν εύκολα σε πολύ ρηχές γλάστρες αφού έχουμε την δυνατότητα να αφαιρέσουμε σχεδόν όλο το ριζικό σύστημα και σε λίγο χρονικό διάστημα να επανέλθει με ανανεωμένα τριχοειδή.

Οι ξαφνικές αλλαγές στον φωτισμό ή τη θερμοκρασία μπορούν να προξενήσουν σοκ στο δένδρο, με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα του, όμως σε λίγο χρονικό διάστημα (2 – 3 εβδομάδων) θα εμφανιστούν νέα φύλλα.

Κατά το διάστημα αυτό, καλό είναι να αποφεύγεται η λίπανση και το πολύ πότισμα.

Στον Ficus neriifolia regularis έχουν δοθεί διάφορα ονόματα, εντούτοις "Salicifolia" είναι αυτό που είναι παγκοσμίως αποδεκτό αυτή τη στιγμή.

Ασχέτως με την ονομασία, είναι ότι καλύτερο από τα τροπικά δένδρα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για όλα τα στυλ των μπονσάι.

Θέση - φωτισμός:
Ο φίκος αναπτύσσεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού είτε αυτό είναι σκιερή ή ηλιόλουστη θέση. Βέβαια εάν είναι εκτεθειμένος στον ήλιο τις πρώτες πρωινές ώρες έχει καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του μεγέθους των φύλλων. Μπορεί εξίσου καλά να μεγαλώνει σε εσωτερικό χώρο νότιο ή νοτιοανατολικό παράθυρο, μακριά από καλοριφέρ και αερόθερμα, ψεκάζοντας τα φύλλα του καθημερινά. Την άνοιξη κάλο είναι να το βγάλουμε στο μπαλκόνι μας τοποθετώντας το σε σκιερή θέση στην αρχή, κι από εκεί σιγά – σιγά να το εκθέτουμε στον πρωινό ήλιο αποφεύγοντας τον απογευματινό.

Δημιουργία εναέριων ριζών:
Στην περίπτωση που το δένδρο μεγαλώνει σε σκιερό μέρος, αν καλύψουμε τον κορμό με βρύα που πρώτα έχουν πασπαλιστεί με ορμόνη ριζοβολίας, έτσι που να εφάπτονται επάνω του άλλα να μην είναι πολύ σφιχτά για να μπορέσουν οι ρίζες μελλοντικά να αναπτυχθούν, ή ακόμα καλύτερα επάνω από τα βρύα να καλυφθεί με μαύρο νάιλον (σακούλα απορριμμάτων) δεμένη χαλαρά στο επάνω μέρος ώστε να περνάει το νερό όταν ποτίζουμε, με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε δυο πράγματα:

1 - αυξάνουμε την θερμοκρασία λόγω ότι είναι νάιλον, και το μαύρο χρώμα απορροφά τις ακτίνες του ηλίου που στην συνέχεια βοηθά στην γρήγορη ανάπτυξη των ριζών.

2 - καθυστέρηση στην εξάτμιση του νερού ούτως ώστε τα βρύα να παραμένουν υγρά για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Αφού πρώτα κάνουμε μικρές, αλλά βαθιές τομές (χαρακιές) με ένα μαχαίρι και τις πασπαλίζουμε με ορμόνη ριζοβολίας, υπάρχει δυνατότητα το πρώτο καλοκαίρι να εμφανιστούν ρίζες από τον κορμό. Στην συνέχεια ψεκάζοντας τα φύλλα τον κορμό και τα βρύα καθημερινά, και όταν ποτίζουμε το δέντρο το νερό να έχει την δυνατότητα να περάσει μέσα από το χαλαρό δέσιμο του επάνω τμήματος του κορμού, έτσι που να διαμορφωθεί ένα υγρό μικρο-κλίμα γύρο από αυτόν. Σε 1 – 2 χρόνια οι εναέριες ρίζες θα έχουν ικανοποιητικό μήκος για να φτάσουν στην επιφάνεια της γλάστρας, η οποία θα προτιμούσα να είναι κανονικού μεγέθους για γρηγορότερη ανάπτυξη του ίδιου του δέντρου.

Στην συνέχεια αφαιρούμε σταδιακά τα βρύα εκθέτοντας τις ρίζες στον ήλιο, ώστε να αρχίσει η διαδικασία της σκλήρυνσής τους, που και αυτό με την σειρά του είναι χρονοβόρο, αλλά με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Θερμοκρασία:

Ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο δένδρο είναι από περιοχές με τροπικό κλίμα και πρέπει να προστατεύεται από τον παγετό και τους βόρειους ανέμους.

Πότισμα:

Ανάλογα με την θέση που βρίσκεται το δένδρο μας, κανονίζουμε και το πόσο συχνά ποτίζεται, όμως σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ποτέ το χώμα να στεγνώσει εντελώς.

Λίπανση:

Λιπαίνουμε κάθε δυο εβδομάδες με υδατοδιάλυτο λίπασμα στην μισή δόση από αυτό που συνιστά ο κατασκευαστής, από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο. Αν το δένδρο μας διατηρείται σε εσωτερικό χώρο, καλό είναι να λιπάνουμε 1 – 2 φορές κατά την περίοδο του χειμώνα.

Κλάδεμα, κορφολόγημα και δέσιμο των κλαδιών με σύρμα:

Η διαμόρφωση γίνεται με το κλάδεμα και το δέσιμο των κλαδιών οποιανδήποτε εποχή του χρόνου. Το κορφολόγημα είναι μια εργασία που γίνεται σε όλη την διάρκεια της ανάπτυξης του δένδρου, έτσι που να μπορεί να διατηρηθεί το σχήμα που επιθυμούμε.

Πολλαπλασιασμός:

Από μόσχευμα, καταβολάδα ή εναέριο μόσχευμα.

Μεταφύτευση:

Γίνεται από Μάιο – Ιούνιο αλλά και όποια εποχή του χρόνου αφού λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δένδρου. Έχει γρήγορη ανάπτυξη (όπως και όλα τα είδη φίκων) και κάτω από ιδανικές συνθήκες πολλές φορές χρειάζεται μεταφύτευση δυο φορές τον χρόνο.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χώμα, αρκεί να έχει καλή στράγγιση και να είναι ελαφρά όξινο. Για να πετύχουμε την οξύτητα, προσθέτουμε λίγη τύρφη στο μίγμα. Παράδειγμα: 2 μέρη κοπρόχωμα, 2 μέρη ελαφρόπετρα, 1 μέρος τύρφη.

Παράσιτα και ασθένειες:

Είναι ευάλωτο στον τετράνυχο, κροκοειδή, και στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Μερικά είδη κατάλληλα για το μπονσάι:

F. aurea

F. benjamina

F. buxifolia

F. carica (συκιά)

F. erecta

F. macrophylla

F. microcarpa

F. natalensis


Το forum μας:

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ