gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Cypressus sempervirens

 

 

Δένδρο κοινό στην Ελλάδα, το βρίσκουμε φυτεμένο παντού. Είναι αυτοφυές στην Κρήτη και την Ρόδο και ημιαυτοφυές στην νότια Ελλάδα, Πελοπόννησο, Επτάνησα κλπ. Το γεγονός ότι έχει πολύ μικρά, σαν λέπια, φύλλα το κάνει ιδανικό δένδρο για να φτιάξουμε μπονσάι. Είναι εύκολο να το βρει κανείς φυτρωμένο κάτω από συστάδες μεγάλων δένδρων όπου έχει πιάσει από σπόρο. Αν ακολουθήσουμε την σωστή διαδικασία για να το βγάλουμε και να το μεταφέρουμε στο σπίτι μας, είναι εύκολο να γίνει ένα όμορφο μπονσάι.

Φωτογραφία: Κώστας Μπέης

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ: Είναι δένδρο που αντέχει στην ζέστη και τον ήλιο, αλλά βέβαια όταν είναι σε μια μικρή γλάστρα θέλει διαφορετική μεταχείριση. Το χειμώνα μένει έξω, προσπαθώντας βέβαια να το έχουμε σε σημείο που δεν είναι εκτεθειμένο στον έντονο αέρα, και το καλοκαίρι καλό είναι να του εξασφαλίσουμε ίσκιο τουλάχιστον τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ έντονος. Πότισμα χρειάζεται με μέτρο γιατί αν υπερβάλουμε μπορεί να του κάνουμε ζημιά. Μύκητες αναπτύσσονται στις ρίζες του από την μόνιμη υγρασία και σαπίζουν ένα μέρος από αυτές ή και ολόκληρες με αποτέλεσμα να χάσουμε το φυτό.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ: Κλαδεύουμε τα κλαδιά του (όταν αυτό είναι αναγκαίο) στο τέλος του χειμώνα, λίγο πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί. Για να κρατήσουμε το σχήμα του δένδρου και για να ελέγξουμε τα νέα βλαστάρια, πρέπει κατά την διάρκεια της περιόδου που αναπτύσσεται και βγάζει νέα βλαστάρια να κόβουμε ή να περιορίζουμε το μήκος τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το χέρι, γιατί αν χρησιμοποιήσουμε ψαλίδι, θα φαίνεται μετά το σημείο της τομής από το ξερό άκρο του βλαστού. Πιάνουμε με τον αντίχειρα και τον δείκτη στον βλαστό και με μια ελαφρά περιστροφική κίνηση αποσπούμε το μέρος που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Αυτή η εργασία ωθεί το φυτό να βγάζει νέους βλαστούς και πρέπει να γίνεται πιο αραιά όταν πλησιάζει το φθινόπωρο, για να δώσουμε στο φυτό τον χρόνο να μπει στην φάση του χειμερινής παύσης. Παράλληλα με την εργασία αυτή πρέπει να αφαιρούμε αμέσως βλαστούς που βγαίνουν πάνω στον κορμό ή σε χοντρά κλαδιά που έχουμε αφήσει γυμνά για να κρατούν την φόρμα του δένδρου.

ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ: Μπορούμε να συρματώσουμε τον κορμό ή τα κλαδιά του για να τους βελτιώσουμε το σχήμα, τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο και τον Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Η διαδικασία είναι ίδια με όλα τα δένδρα και πρέπει να προσέχουμε να μην ξεχάσουμε το σύρμα πάνω στο φυτό και αρχίσει να εισχωρεί στον φλοιό του.

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ - ΑΛΛΑΓΗ ΓΛΑΣΤΡΑΣ: Η καταλληλότερη εποχή για να αλλάξουμε την γλάστρα στο κυπαρίσσι είναι οι μήνες από Μάρτη μέχρι τον Μάη και αυτό πρέπει να γίνεται το νωρίτερο κάθε δυο χρόνια. Μεγάλα δένδρα μπορούν να μείνουν στην ίδια γλάστρα με το ίδιο χώμα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

ΛΙΠΑΝΣΗ: Αρχίζουμε να το λιπαίνουμε από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και προσέχουμε την δοσολογία. Συνήθως ρίχνουμε την μισή δόση από αυτή που γράφει η συσκευασία του λιπάσματος αν πρόκειται για λίπασμα που προορίζεται για φυτά σε γλάστρα. Αν μπορούμε, καλό είναι να φροντίζουμε το pH του χώματος να είναι 5,5 - 5,8.

φωτογραφίες

 

Το forum μας:

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ