gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

 Περί Βασανιστηρίων…!
 

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΣΑΣ  ΜΠΟΥΔΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΗ

 

 

Περί Βασανιστηρίων…!
 

Αρκετά συχνά φίλοι που δεν ασχολούνται με την τέχνη των μπονσάι με ρωτάνε για το αν υποφέρουν τα φυτά με «όλα αυτά τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονται»!
 

Σίγουρα οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα μπονσάι, έχουν ακούσει ατάκες του τύπου «Άστα βρε τα καημένα… τι τα βασανίζεις…Βάλτο σε μια ζαρντινιέρα να μεγαλώσει και να βρει την ησυχία του»!!!

Τις περισσότερες φορές το θεωρώ περιττό να δώσω κάποια απάντηση σε τέτοια σχόλια, λόγω του ότι λέγονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

Είναι όμως σημαντικό να γίνει μια σύγκριση έτσι ώστε να γίνει κατανοητό, ότι οι περισσότερες τεχνικές που αφορούν την τέχνη των μπονσάι, δεν είναι τίποτε άλλο από τεχνικές που ακολουθούνται γενικότερα από ανθρώπους που ασχολούνται με φυτά, δέντρα, καλλιέργειες, κλπ, αλλά σε μικρογραφία, και αποβλέπουν στην αναζωογόνηση και ευεξία του δέντρου, την δημιουργία καλύτερης διακλάδωσης με σωστότερο αερισμό και φυσικά στην διατήρηση του μεγέθους του και της φόρμας του.
 

Έτσι λοιπόν, ανάλογα «βασανιστήρια» με αυτά των μπονσάι (κόψιμο ριζών και κλαδιών, συρμάτωμα, κόψιμο κορμού), είναι αυτά που γίνονται από αγρότες, κηπουρούς, νοικοκυρές, κλπ:
 

1. Κλάδεμα για καλύτερη καρποφορία και αερισμό.

2. Κλάδεμα και Συρματόδεση για μορφοποίηση σε Καλλωπιστικά φυτά (σε σχήμα αεροπλάνου, αυτοκινήτου, ελέφαντα, κύκνου, πάπιας, μπαλαρίνας, ομπρέλας, και τόσα άλλα), όπως και σε φυτά για φράχτες.

3. Κορμοτομή για να ανανέωση (ανανέωση πρεμνοβλάστησης).

4. Εμβολιασμός (έτσι ώστε να παραχθούν ανθεκτικότερα δέντρα ή να διατηρηθούν ίδια χαρακτηριστικά με το μητρικό, αλλά και πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη παραγωγή τριών ή και παραπάνω διαφορετικών ειδών καρπών από ένα και μόνο δέντρο)

5. Κόψιμο ρίζας κατά τη μεταφύτευση σε φυτά για γλάστρες.
 

Τις περισσότερες φορές, τα απλά φυτά που αγοράζονται για μπαλκόνια και απλά βρίσκονται στην ίδια γλάστρα παραμελημένα, πεθαίνουν λόγω άγνοιας αλλά και έλλειψης αναζωογόνησης… Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα μπονσάι, που με τη σωστή φροντίδα μπορούν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο ζωής ενός ανθρώπου!

Ο καλύτερος τρόπος να αποδειχθεί ότι ένα δέντρο μπονσάι έχει πολύ καλή υγεία και ευημερία, είναι η ηλικία του.

Υπάρχουν δέντρα μπονσάι που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ηλικίας των αντίστοιχων δέντρων στη φύση, που οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές.

Δέντρα μπονσάι κυρίως στην Ιαπωνία και όχι μόνο, μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και μερικές φορές ξεπερνούν σε ηλικία τα 800, 900, ακόμη και τα 1000 χρόνια. Είναι αυταπόδεικτο ότι αυτά τα δέντρα αυτά χαίρουν άκρας υγείας!
 

Πολλές φορές οι διαδικασίες κλαδέματος ή οι υποτιθέμενες μη φυσιολογικοί μέθοδοι που εφαρμόζονται στην τεχνική της καλλιέργειας των μπονσάι, δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι φυσικές επιρροές που δέχεται ένα δέντρο στη διάρκεια της ζωής του από όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντός του, είτε αυτά είναι οι κλιματικές συνθήκες, είτε η επίδραση των ζώων, κυρίως φυτοφάγων.

Πολλές φορές το βάρος του χιονιού, ο άνεμος, το χαλάζι, μπορεί να σπάσει όχι μόνο κλαδιά μεγάλα, αλλά και να ξεριζώσει ολόκληρα δέντρα. Ένας κεραυνός μπορεί να κάψει σχεδόν όλο το δέντρο και αυτό να εξακολουθεί να ζεί και να ευημερεί. Μια χιονοστιβάδα μπορεί να ξεκλαρίσει και να κλαδέψει εκατοντάδες δέντρα.

Το φυσιολογικό κλάδεμα των θηλαστικών σε θάμνους και δέντρα σε τι διαφέρει από ένα κλάδεμα με ψαλίδι?

Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει αμέτρητα αντίστοιχα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι πολλές φορές όχι μόνο δεν υποφέρουν και καταπονούνται τα δέντρα αυτά, αλλά ανανεώνονται και με μεγαλύτερο και ζωηρότερο τρόπο.

 

Όσοι ασχολούνται με την τέχνη των μπονσάι, κυρίως εμπνέονται από την ίδια τη φύση και προσπαθούν να την μιμηθούν πχ με jin και shari ή με τις διάφορες φόρμες όπως το ανεμοδαρμένο, κλπ.


Το forum μας:

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ