gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Αυτόνομο ενυδρείο

(Πρόγραμμα «Δαίδαλος» των ΤΕΕ)

 

Κάθε χρόνο τα ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) συμμετέχουν σε μια έκθεση με την επωνυμία ΔΑΙΔΑΛΟΣ.

Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης οι διάφορες ειδικότητες των ΤΕΕ αναλαμβάνουν ένα έργο που έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να μπουν σε κατασκευές και να κάνουν εργασίες πρωτότυπες.

Αυτό τον χρόνο αναλάβομε και εμείς να κάνουμε ένα έργο με την επωνυμία «Αυτόνομο ενυδρείο»

 

 

Το έργο έγινε από την δική μας ειδικότητα που είναι Σχεδιαστές εσωτ. χώρου, σε συνεργασία με τους μηχανολόγους (ψυκτικοί) και τους μαθητές Πληροφορικής.

Φτιάξαμε λοιπόν ένα ενυδρείο που:

Α: Θα κάνει αυτόματες αλλαγές νερού

Β: Θα έχει ψυκτικό μηχάνημα

Γ: Θα ελέγχει τη θερμοκρασία

Δ: Θα ελέγχει και θα ρυθμίζει το pH

Ε: Φωτισμός που θα ανάβει και θα σβήνει σταδιακά

ΣΤ: Αποστολή SMS μέσω κινητού στον κάτοχο του ενυδρείου όταν κάτι από αυτά δεν λειτουργεί σωστά.

 

1    Ψυκτική μονάδα

2    Ψύκτης

3    Έξοδος νερού από τον ψύκτη προς το ενυδρείο

4    Είσοδος νερού από το ενυδρείο προς τον ψύκτη

5    Ηλεκτροβάνες αλλαγών νερού

6    Ηλεκτρονική πλακέτα

7    Ρελέ

8    Κεντρικός διακόπτης ρεύματος

9    Αντλία EHEIM

 

Αγοράστηκε αρχικά μια ψυκτική μονάδα, ψυκτικής ικανότητας 3/8 του HP.

Για να ψύχεται το νερό έγινε από τους μηχανολόγους μια κατασκευή από έναν ανοξείδωτο σωλήνα τροφίμων μήκους μισού μέτρου και διαμέτρου 198 mm ο οποίος έκλεισε στις δυο πλευρές του με ανοξείδωτες τάπες. Το δοχείο που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα περίπου 15 lt.

Στην μια μεριά μπήκε η είσοδος του νερού και στην άλλη η έξοδος.

Όλος αυτός ο σωλήνας τυλίχτηκε εξωτερικά και περιμετρικά με χαλκοσωλήνα μήκους 10 m και διαμέτρου ¼ της ίντσας, ο οποίος  κολλήθηκε σε κάποια σημεία πάνω στο δοχείο με ασημοκόλληση.. Αυτή η κατασκευή μπήκε σε ένα ξύλινο κουτί και ο κενός χώρος γέμισε με φελιζόλ και επιπλέον με αφρό πολυουρεθάνης για να είναι απόλυτα μονωμένος. Το εξάρτημα αυτό είναι ο ψύκτης που αναφέρεται στη φωτογραφία με τον αριθμό 2.

Στη συνέχεια συνδέθηκε με την ψυκτική μονάδα

Η είσοδος και η έξοδος του νερού στο ψύκτη, από το ενυδρείο έγινε μέσα από το εσωτερικό φίλτρο του ενυδρείου και η κυκλοφορία υποστηριζόταν από έναν κυκλοφορητή της ΕΗΕΙΜ. Η κυκλοφορία του νερού γίνεται σε μόνιμη βάση ανεξάρτητα από τη λειτουργία της ψυκτικής μονάδας. Επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία για να υποστηρίζεται και η αυτόματη αλλαγή νερού του ενυδρείου, όπως εξηγείται παρακάτω.

Στο σωλήνα εισόδου του νερού στο ψύκτη τοποθετήθηκε ο αισθητήρας θερμοκρασίας που χρησιμοποιεί η πλακέτα που ελέγχει  τη ψυκτική μονάδα και την αντίσταση για την θέρμανση.

Στον σωλήνα που οδηγεί το νερό από το ψυκτικό στο ενυδρείο μπήκαν δυο ταφ και μετά από αυτά δυο ηλεκτροβάνες. Αυτές θα κάνουν τις αλλαγές του νερού. Το άδειασμα και το γέμισμα ρυθμίζονται με τον χρόνο. Στην αφαίρεση του νερού δεν έχουμε πρόβλημα αφού η πίεση είναι η ίδια πάντα και σε συγκεκριμένο χρόνο βγαίνει η ίδια ποσότητα.

 

ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

1   Προς αισθητήρα πεχάμετρου.

2   Παροχή ρεύματος προς θερμοστάτη και κυκλοφορητή.

3   Είσοδος και έξοδος νερού από ψυκτική μονάδα.

4   Καλώδια προς dim ballast φωτισμού.

5   Είσοδος και έξοδος για τις αλλαγές νερού.

 

Για το γέμισμα χρειάζεται ένας μειωτής πίεσης, ώστε ανεξάρτητα από την πίεση του δικτύου, να έχουμε την ίδια παροχή νερού. Αυτό δεν το δουλέψαμε γιατί στην έκθεση δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει εφαρμογή του. Τον Σεπτέμβρη που θα μπει το ενυδρείο σε λειτουργία στο σχολείο, θα κάνουμε τις ανάλογες δοκιμές για να δούμε στην πράξη τι γίνεται. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φλοτεροδιακόπτης. ώστε να κόβει την παροχή προς το ενυδρείο όταν θα φτάνει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο η στάθμη του νερού. Έτσι δεν θα χρειαστεί ο μειωτής πίεσης.

Για την ρύθμιση του φωτισμού αγοράσαμε ένα dim ballast της OSRAM και οι ρυθμίσεις της πλακέτας έγιναν από τους καθηγητές της Πληροφορικής.

Για το pH μπήκε με πρόβλεψη να βάλουμε και παροχή διοξειδίου αν πρόκειται να μπουν ψάρια που θα θέλουν χαμηλό pH.

Όσο για το SMS αυτό έγινε αποκλειστικά από τους μαθητές και καθηγητές της πληροφορικής χρησιμοποιώντας ένα κινητό μόνιμο στο ενυδρείο.

Ο έλεγχος των παραπάνω διαδικασιών γίνεται από μία προγραμματιζόμενη ηλεκτρονική πλακέτα. Τα μεγέθη που μετριούνται είναι η θερμοκρασία νερού και το pH. Το πρόγραμμα αφού κάνει τις συγκρίσεις με δεδομένα επιθυμητά μεγέθη ενεργοποιεί χρησιμοποιώντας τα ρελέ το ψυκτικό μηχάνημα ή την αντίσταση θέρμανσης. Επιπλέον κάνοντας χρήση του χρονομετρητή της πλακέτας και σε χρονικά προκαθορισμένα από το πρόγραμμα διαστήματα γίνεται το άδειασμα και στη συνέχεια η πλήρωση με νερό του ενυδρείου. Κατά τη διαδικασία του αδειάσματος η λειτουργία της εξωτερικής αντλίας κυκλοφορίας του νερού διακόπτεται για να μη δημιουργούνται προβλήματα με τη πίεση ροής. Το πρόγραμμα περιέχει και ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση που κάτι από όλα αυτά δεν λειτουργήσει σωστά. Περισσότερες λεπτομέρειες βέβαια θα πρέπει να μας πουν σε επόμενο άρθρο οι ειδικοί πληροφορικής, αφού είναι θέματα που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ